От х:

Днес в x:

Държавата осъди на смърт 60 хасковлии

Диализно болните остават на милоста на делегираните бюджети

От следващата година хасковската болница трябва сама да поема разходите по лечението на пациентите на хемодиализа. В момента там живота си поддържат 60 хасковлии. Досега необходимите около 100 хиляди месечно се осигуряваха с целеви плащания от министерството на здравеопазването. От следващата година болницата трябва да заделя тия пари от собствения си делегиран бюджет.

С тазгодишните си бюджети лечебното заведение генерира близо милион лева дългове, които се добавиха към старите задължения от 6 млн и 400 хиляди лева. Сега се добавя и нов разход. Дори и сега, доставчиците трудно дават лекарства на болница с такива задължения. Още повече, че хасковската МБАЛ ще трябва вече сама да договаря и лекарствата за диализното отделение.

Досега централизираните поръчки към доставчиците включваха всички диализни отделения в страната. Съответно медикаментите бяха на преференциални цени. Доставка „на дребно“ ще оскъпи лекарствата, опасяват се от ръководството на хасковската болница. Така прогнозната сума от 100 хиляди лева на месец може да се окаже само минимума.

Отделно от това, от 1-ви януари МБАЛ ще трябва със свои линейки и на свои разноски да транспортира диализно болните до отделението. Досега това вършеше Бърза помощ, чиито разходи се покриваха от министерството на здравеопазването. Парите за линейките обаче се орязват от догодина наполовина и на спешните центрове бе препоръчано да се освободят от „несвойствени“ дейности. Диализно болните са едно от тях. Другата например е доставката на кръв от кръвопреливните центрове.

Повече за проблемите на хасковската болница в навечерието на новата година вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

60 се лекуват в хасковската диализа
Без ежемесечното пречистване на кръвта, тези пациенти няма да оцелеят
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини