От х:

Днес в x:

Режат наполовина дежурните лекарски кабинети

Средно по 10 на нощ преминават в кабинета на 1-ва поликлиника.

4 дежурни лекарски кабинета има в Хасково, показа проверка на Haskovo.net. Според новата концепция на Здравното министерство обаче, областният град трябва да се задоволи с 2-на всеки 50 хиляди души по 1. За толкова са разчетени парите за неотложната доболнична помощ за 2011-та година-10 млн за цялата страна.

Концепцията е предложена от здравното министерство в така наречената Наредба №40. В нея се констатира, че настоящият режим един личен лекар да е на разположение 24 часа в денонощието е неприложима и физически неизпълнима. Затова се предлага личните лекари да се обединяват в групови практики които да излъчват дежурни специалисти, които да се редуват на дежурства през нощта. Количественият критерий е 1 денонощен кабинет на 50 хиляди души. С промяната ще бъде разтоварена Спешна помощ в болниците, в която масово отиват граждани със състояния които не са спешни, а линейки се викат и за рутинни манипулации, като поставяне на инжекция например.

В град Хасково сега има 4 денонощни кабинета. Два са от 1999-та година в сградата на бившата първа поликлиника. Това са кабинета на Санус Педиатрикус, в крилото на детските лекари, и кабинета на „медикус“ обединяващ 13 джипита за възрастни. Денонощен кабинет има и в сградата на бившото КБУ Аврора до хотел Даймонд и денонощен кабинет в 3-та поликлиника от времето на построяването и-2001-ва година.

„Финансирането е малко. Необходими са поне 20 млн“ коментира педиатърът Марио Янакиев. Според него схемата трябва да е с по-двама дежурни лекари-един с педиатрична, друг с терапевтична насоченост. Янакиев с недоумение коментира и предложението за групиране на общопрактикуващите. „Значи аз трябва да вляза в две юридически лица-практиката на „Санус Педиатрикус“ и евентуално новата на лекари от други квартали, за да обезпечим денонощен кабинет?“ В същото време обаче 4-те кабинета, едва ли ще могат да бъдат запазени след като са осигурени пари само за два.

От друга страна, в съседен Димитровград няма нито един денонощен кабинет в доболничната помощ.

Г.Христов

При епидемии, бройката преминали за една вечер отскача на 50 и повече
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини