От х:

Днес в x:

Анонимен дарява 5000 лв. на хасковски храм

Отец Антоний

Анонимен дарител е пуснал свитък с банкноти, общо 5000 лева, в кутията за дарения на хасковската църква „Успение Богородично“. За крупното дарение разказа днес архиерейският наместник отец Антоний. Той допълни, че и други, пожелали да останат анонимни, са пускали в кутията големи суми, макар и рядко. Петте бона са били дарени на 5 май тази година.

„Хасково обаче си няма дядо Добри“, призна с усмивка свещеникът. Дядо Добри от село Байлово нашумя през последните дни като най-големият дарител на патриаршеския храм „Александър Невски“. Просякът дарил 35 700 лева, което го превръща в най-крупния ктитор на най-големия български храм. За 96-годишния старец, който стотинка по стотинка е събирал сумите, писаха вестниците, а БНТ излъчи специален репортаж.

Повечето дарения за хасковската църква са скромни – по 50, до 100 лева, уточни отец Антоний. По думите му много местни фирми също подпомагали храма.

Но мнозина и искат от Църквата, разказа за обратната страна на медала отецът. Той разказа, че бил завлечен от един с 1600 лева, от друг – с 800. „Дойдат и се примолят, че са закъсали. И аз давам. Но после като не връщат, аз възстановявам парите от джоба си, защото са на Църквата“, обяснява отец Антоний.

Възрастна жена, представяща се за бивша учителка, редовно висяла пред храма с молба за пари. „Обясняваше, че й трябвали за здравни осигуровки. Поразпитах и се оказа, че не е никаква учителка. Някога била готвачка в партийния дом“, разказа отец Антоний.

Тодор Кръшков

Анонимното дарение е заведено с квитанция

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини