От х:

Днес в x:

Показват единствената икона на зографа Петър Димитрович

Мариела Стойкова пред иконата на Св. Иоан Богослов от 16 век

Единствената известна икона на тревненския майстор Петър Димитрович на Света Ботородица Одигитрия показва откритата тази вечер изложба в Регионалния исторически музей. Забележителният образец на зографското изкуство е от 1816 година и е притежание на тукашния музей. Въз основа на тази икона в региона ще се търсят други образци на тревненския майстор. Най-старата икона в изложбата е на Св. Йоан Богослов и е от 16 век.

Колекцията включва 78 изображения на светци от 16-19 век.

Изложба за първи път събира произведения от Родопите от края на 16 до края на 19 век. В нея са представени различни поколения зографи. 80% от ценните образци се показват за първи път както на изследователите, така и на широката публика.

Със свои експонати участват Националният музей за изобразителните изкуства, Националният исторически музей, Художествените галери и Регионалните исторически музеи в Кърджали и Смолян. Хасковският музей се представя с икони от края на 18 и началото на 19 век.

На откриването на изложбата "Икони от Родопите 16-19 век" присъства и директорът на Националния музей на изобразителните изкуства Мариела Стойкова.

Христина Котларска

Иконата на Света Богородица на тревненския зограф Петър Димитрович

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини