От х:

Днес в x:

Само 17 % броят местните синдикати за живи

Синдикалния лидер Марио Бисеров /втория отляво/ слуша умислен данните на Олга Чугунска/русата/ от ХТПП

Само 17 % от работниците в Хасково и областта смятат че синдикатите могат да са им полезни при трудово правен спор. Цифрата е още по малка за хората които знаят точно КАК синдикатите могат да им помогнат. Хората извън този процент се оправят с работодателите си поединично.

Данните изнесе хасковската търговско промишлена палата на семинар с помпозното заглавие „ Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправни и осигурителни отношения....“ Зад дългото заглавие, като дейност се крие анкета с работодатели и служители в страната и областта. Тази анкета обаче е направена с работници от законната икономика, а не както подсказва заглавието-със сивата. Анкетата включва 122 заети лица и 124 работодатели.

Повече от половината служители не знаят какво да правят ако работодателя им нарушава длъжностната характеристика. ¼ не знаят какъв им е минималния осигурителен праг за заеманата длъжност. 74 % получават заплата равна на минималния си осигурителен праг, а 25 %-над. На практика ¾ от служителите си признават че взимат пари на ръка върху отчитаната пред държавата заплата.

Близо половината от работниците/ 46%/ признават че полагат извънреден труд но той не им се заплаща или се заплаща частично.

Най много без договори в областта работят предприятията в сферата на туризма, строителството и текстила.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини