От х:

Днес в x:

30 дни ваканция през тази учебна година

Няма да посягат на "щастието" на ученика-ваканцията

Няма намаление на ваканцията за ученици през тази учебна година, информираха от Регионалния образователен инспекторат, по повод протестите на учениците в други градове на страната. В Хасково не протестират, но има напрежение сред децата по повод слуховете за съкратени ваканции, признават учители.

Справката обаче показва че няма разлика с почивните дни през миналата година. За сезон 2010/2011 коледната ваканция е 10 дни-от 24-ти декември до 2-ри януари, включително. Срочната ваканция е 3 дни, от 29 до 31 януари. Най-дълга ваканция, като се изключи лятната, е пролетната. Тя е от 30-ти март до 10-ти април, всичко 12 дни. За 12-ти клас пролетната ваканция е само седмица, до 3-ти април, но зрелостниците приключват учебната година доста по-рано от другите класове.

Отделно, първолаците имат 5 дни почивка , между 28 октомври до 1-ви ноември.

Извън регламентираните от образователното министерство ваканции, има още 5 не учебни дни които се падат в делнични дни. Това са денят на народните будители, 1-ви ноември, както и дните по случай дните на славянската писменост, от който 25-ти май е делничен ден. Освен това за разлика от предишната година, матурите сега са в учебно време-17-ти и 19-ти май. Логично, тези дни се взимат от резерва от почивни дни, обясни експертът в РИО Иван Ванчев. Най сигурния признак, че всичко е непроменено, е учебния план. Той включва 18 учебни седмици през първия срок за всички класове. През втория са 13 седмици за 1-ви и 12-ти клас, 14 седмици за 2--4-ти клас, 16 седмици за 5-8 клас и 18 седмици за 9-11 клас.

Точно като миналата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини