От х:

Днес в x:

Новото мнозинство превзема комисиите в Съвета

Герберът Антон Иванов е предложен за председател на една комисия и скеретар на друга

Новото мнозинство в общински съвет Хасково което се обособи в последните две сесии подготвя преврат, в постоянните общински комисии, на предстоящата сесия на 26-ти ноември. Това личи от внесената докладна от съветническа група ГЕРБ с която се предлага ръководството и членовете на досегашните 11 комисии да бъдат освободени и на тяхно място назначени нови, с широко представителство на досегашната опозиция. Припомняме, че в състава на комисиите досега опозицията липсваше.

На последните две сесии групата на ГЕРБ бе подкрепена и от група „Всички за Хасково“ на бизнесмена Златко Марчев и други народни представители. Повтаряне на този сценарии ще прокара докладната за комисиите, смятат врелите и кипели в местната политика съветници.

Съществена разлика е увеличения състав на комисиите и смяна на ключови председателите. С изключение на комисията по общинска собственост, всички останали бяха от по 5 души. Новият състав е от по 7 и 9 души. При 10 комисии, практически всички местни депутати ще участват в работата им. Антон Иванов от ГЕРБ се предлага за шеф на транспортната комисия, както и за секретар на комисията по общинска собственост. В правната комисия секретар е Колежката му Ирена Узунова. Шефът остава същия-Таня Стойнова.

Най-съществената промяна е реалното структуриране на комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Създадена на 30. януари 2009-та година, досега тя няма нито едно заседание и нито едно решение. Това е видно от отчета за работата на комисиите, публикуван в официалния сайт на община Хасково. Съгласно закона, съставът и трябва да е публикуван в сайта на общината. Там обаче такава комисия въобще не съществува. С голямо търсене бяха открити имената на членовете и-Наталия Любенова-председател, Албен Манджуков и Бранимир Спенджаров-членове. Новата комисия ще е от 7 души. Председател остава социалистката Любенова, но влизат -двама Гербери/ Антон Иванов и Ирена Узунова, Себахтин Исмаил от ДПС, Борислав Иванов от Атака, Спенджаров остава, но се добавя и Стефан Атанасов. Именно около тази комисия се очаква най-големия дебат.

Припомняме, че още при създаването и стана огромен скандал. ГЕРБ напуснаха демостративно залата с мотив че комисията обезмисля ролята си, като не допуска представители на опозицията. „На практика управляващите трябва да контролират себе си при нарушения на закона“ заяви тогава съветник Узунова.

Предложената реорганизация в работата на общинския съвет се допълва и от докладна на „Всички за Хасково“ . Хората на Марчев предлагат дейността и работата на Съвета „да бъде излъчвана пряко по интернет или чрез“

Сесията е идния петък 26-ти ноември.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини