От х:

Днес в x:

Честито: Застраховка на „Корса“ от 126 на 201 лв!

Красимира Стойчева от днес посреща клиентите с новата цена

От днес застраховката Гражданска отговорност за едни от най-малките, но и най-масови автомобили по българските пътища, „Опел Корса“ вече струва 201 лв вместо досегашните 126. Драстичното увеличение докара шок и ужас на хасковлия бързащ да изкара ценната полица, подтикнат от слуховете за 20 %-но поскъпване. Комшия, който платил вчера го убедил че цената е още старата. Да ама не. Цената не само била нова, но и доста по голяма от очакваните 20% процента, всъщност цели 65 % нагоре. Човекът отложи плащането за по-добри времена.

„Досега цената на автомобилите с кубатура до 1.2 бе 126 лв. Сега всички автомобили към нашата фирма до 1.6 кубика са по обща тарифа-201 лв“, обясни застрахователя Красимира Стойчева. Автомобилите до 1.6 са 80 % от движещите се по пътищата на България. За различните фирми увеличението е различно, но няма по евтино от 175 лв, направи справка Haskovo.net. Оказа се че единици от застрахователите ще работят до 18-ти ноември на старите цени. По тях например, кола до 1.6 кубика се застрахова за 134 лв.

Цените обаче неминуемо ще скочат навсякъде, защото държавната Комисията по финансов надзор задължава застрахователите да оскъпят предлаганата услуга. Целта била по голям резерв за щетите. „Ако Фиат-чето на българин направи ПТП в Европа, с неговата застраховка от 100-на лева каква щета ще покрие на някакво ново БМВ на европеец“ обясни нагледно смисълът застраховател Стойчева. Другата промяна в застраховането е повсеместното преминаване на електронни полици. Това на практика ще отреже комисионните на застрахователите. Една от честите практики е, посредниците да дават на постоянните клиенти по-голяма отстъпка за сметка на комисионната си. Сега това свършва.

„Колите масово ще влязат в сивата икономика. Застраховките ще намалеят наполовина, бизнесът с фалшиви стикери ще процъфти“ мрачно прогнозира друг застраховател. При средна заплата 450 лв, 201 лв застраховка е безумна, смята той. Красимира Стойчева не е толкова черногледа. „При акт 500 лв всяка застраховка ще изглежда евтина“ допълни тя, но не се ангажира с коментар за целесъобразността на ценовия скок. Позитивното според нея в промяната е, че вече информацията ще се засича електронно с КАТ. Водачите с ПТП-та ще плащат по скъпи застраховки. Досега шофьорите устно декларираха имат ли произшествия или не, а информацията не се сверяваше с КАТ.

Г.Христов

Някои успяха да изпреварят поскъпването на стикерите.Други не
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини