От х:

Днес в x:

Кабелните оператори – в менгеме между държава и общини

Кой носи вина за тази гледка?

В истинско менгеме между държавата и общините се оказват кабелните оператори в България. От една страна местната власт им създава спънки за изпълнение на законови изисквания, а друга – държавата ги глобява за неизпълнението.

Днес в пресклуба на БТА в столицата Сдружението за електронни комуникации (СЕК), в който членуват десетки фирми, дава пресконференция, на която се обяснява абсурдната ситуация, в която са поставени. По информация на Haskovo.net кабелните оператори настояват за промени в закона.

Става дума за Закона за електронните съобщения. Той изискваше от фирмите до 1 януари 2007 година да са вкарали всичките си кабели под земята. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) следи дали са спазени тези изисквания и налага глоби – от 5000 до 50 000 лева.

По информация от СЕК от извършени 484 проверки в страната КРС е наложила 249 глоби с различен размер.

Капанът, в който са попаднали фирмите, е заложен в самия Закон за електронните съобщения. В него изрично е записано, че преминаването на трасето на подземните кабели през територията на общините, е безплатно. Идеята на законотворците вероятно е била поощряване и подобряване на електронните услуги, като част от модернизирането на страната и правото на информираност на всеки български гражданин.

Всъщност, ефектът е точно обратен - общините смятат, че този закон е лобистки и ги ощетява, като ги лишава от приходи. Затова търсят начини да направят платено безплатното по закон полагане на кабелите под земята.

Община Хасково например премина през няколко варианта. Първо Общинският съвет гласува такса за издаване на разрешително за полагане на кабели под земята в размер на 25 лева на метър. Изчислена на база общата дължина на кабелите, това правеше стотици хиляди левове, и то само за разрешаване на дейността. Разумът надделя – областният управител спря решението като противоречащо на закона, вкара го в съда и съдът отмени чудовищната такса.

Последваха други варианти да се заобиколи закона. Последният, и актуален към момента, е – забележете!!, „такса за засипване”. Понеже законът забранява такса за „разкопаване”, се събира за „засипване”. Към момента тя е 5 лв. на метър за „разглеждане на проекта”, а други 5 лева пък са за самото „разрешаване за засипване”. Отделно се иска депозит от 90 лева на квадратен метър като „гаранция”. 30 от тези 90 лева не се възстановяват, дори да няма забележки по възстановяването на уличните настилки.

Отвсякъде погледнато, това е заобикаляне на закона, който забранява на общините да искат пари за полагане на кабелите под земята. Дали таксата ще е за „разкопаване” или за „засипване”, сигурно и малоумният разбира, че става дума за едно и също.

ЕСКОМ например още от 2007 година има входирана молба в общината за разрешение за цялостно проектиране на подземна кабелна мрежа, тоест – да изпълни изискването на закона. Към днешна дата (цели три години!!!!) от общинската администрация няма отговор. В същото време фирмата има наложени глоби от Комисията за регулиране на съобщенията, защото има кабели във въздуха. Менгемето е желязно – от една страна държавата, от друга общината!

Между другото, прави впечатление, че Енергото например е освободено от задължението да вкара кабелите си под земята, въпреки че жиците, по които тече ток, са опасни.

В положение „менгеме” са и останалите кабелни оператори в страната. Това е и повод за днешната пресконференция, на която фирмите ще обяснят публично двустранния рекет, на който са подложени.

По данни на Сдружението за електронни комуникации, ако бъдат премахнати надземните кабелни мрежи в настоящия момент, поне половината абонати в България ще останат без кабелна телевизия и интернет.

"Дори да ме вкарат в съда, няма да разреша на никой от кабелните оператори да копае!" Това заявява кметът на Хасково Георги Иванов при обсъждането на отменената впоследствие незаконна такса. Вижте и чуйте сами във видеорепортажа заседанието на Общинския съвет от 28 август 2009 години тук.

Тодор Кръшков        

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини