От х:

Днес в x:

Пак извиват ръцете на родителите с ваксини

Пак няма пари за здравето на децата

Ваксините Пентаксим и Симфлорикс, които от 2010-та година уж са в безплатния имунизационен календар, пак ги няма у личните лекари. Наличните количества са свършили, чакат се нови, лаконично отбелязаха педиатри. Последното такова чакане продължи близо 3 месеца и тотално обърка имунизационния календар на новородените. Ваксините се поставят в от 2-ри до 5-ти месец едната и от 6-ти до 8-ми месец другата. Много бебета са започнали имунизацията си, но при липси на ваксини, родителите трябва да ги купуват. За справка пентаксимът е 60 лв, пневмококовата симфлорикс е над 140 лв едната доза. Слагат се по три от двата вида.

Пентаксима защитава срещу дифтерит, тетанус, коклюш полиомиелит, хемофилус инфлуенца, а Симфлорикса срещу пневмококови инфекции и менингит. Ваксините са без алтернативи за здравето на децата.

„Много ми е интересно като пристигнат ваксините, а ние вече сме си платили имунизацията, какво става с безплатните дози“ попита възмутена майка. На нейното становище са повечето родители на деца набор 2010, които подлежат на „безплатна“ имунизация. Прекъсването на вече започната ваксинация компрометира имунната система на детето и обезсмисля изграждането на имунна защита, коментира при предишното изчезване на ваксините педиатърът д-р Марио Янакиев. Неговия колега, д-р Николай Николов не бе изненадан. „При 70-80 хиляди новородени годишно в страната, бе повече от ясно че парите за безплатни ваксини няма да стигнат“.

„ Не можем да направим коментар по случая, обадете се в понеделник“ каза шефът на регионалната здравна инспекция д-р Делчо Янев. По думите му в инспекцията не се е коментирало проблем с липсващи ваксини и затова не е детайлно запознат със случая.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини