От х:

Днес в x:

Златко Марчев: Военните имоти ще набутат общината

Златко Марчев

„Имаме недовършени 5 блока за социално слаби, недостроени заради липса на пари, а сега ще трябва да строим още. Откъде обаче ще дойдат средства за това?“, попита от трибуната на ОбС Хасково днес общинският съветник и сторителен предприемач Златко Марчев. Изказването му бе по повод докладната записка, с която се искат от държавата близо 66 дка военни имоти с отпаднала необходимост на територията на града. Според мотивировката в докладната, на някои от парцелите общината възнамерява да построи жилища за социално слаби.

„Когато разчиствахме терена за „Кауфланд“ - някъде около 3-4 дка, това излезе 100-200 хиляди лева. Във военните имоти има десетки сгради. Повечето са полурухнали, с паднали покриви. Ако трябва да ги събаряме, колко пари ще ни струва това? Ако пък трябва само да ги охраняваме, ще са нужни поне трийсетина души. Предвидени ли са в бюджета на общината средства за заплатите им?“, попита още Марчев.

„Безвъзмездното прехвърляне на тези имоти е процедура, която отнема много време. Въпросът е да я започнем, а по-късно, когато има средства, ще се реализира“, обясни председателят на ОбС Делян Делчев. Той допълни, че ще се направи цялостна финансова-икономическа обосновка какво точно ще се строи на тези терени.

„По-добре е първо да направим такава обосновка и след това да искаме имотите от държавата“, репликира Сена Радева. Антон Иванов пък допълни, че така мотивирано искане ще тежи повече пред министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който ще има последен думата за безвъзмедното прехвърляне на имотите на общината.

След гласуването предложението за придобиване на военните имоти бе отхвърлено.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини