От х:

Днес в x:

От понеделник: Глоби за шофьори без фарове през деня

От понеделник КАТ почва с глобите

Ежегодната акция „Светлина“ стартира от този понеделник. От 1-ви ноември до 1-ви март, всички водачи на МПС-та трябва задължително да се движат на включени светлини, предупреждават от ОДП Хасково. Статистиката на полицията показва че най-много произшествия се случват в интервала 17.30-20.30 часа когато се здрачава. Нуждата от фарове в този интервал е НАЛОЖИТЕЛНА.

Най-честите жертви са пешеходците-1 убит на всеки 8 ПТП-та.

Най-застрашени са възрастните хора над 50 години и децата.

Учениците да ходят със светлоотразители на раниците си препоръчват от полицията. Пешеходците да избират само осветени места на които да пресичат улиците. Ако няма такива е добре да са облечени със светли дрехи, които да отразяват светлината. В краен случай да носят найлонови торбички в ръка, които се забелязват в светлината на фаровете. Ключова грешка е пешеходецът да се движи отдясно на пътното платно по посоката на движение. Заблуда е че водачът зад него може да го види и да го заобиколи навреме, особено ако срещу него се движи друг автомобил с включени фарове, предупреждават униформените.

Водачите на автомобили ще бъдат глобявани за невключени фаворе без гратисен период, още от 1-ви ноември. Досега се даваше 7 дена предупредителен срок. Санкцията за шофьор без светлини е 20 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини