От х:

Днес в x:

Астрономи откриха най-тежката неутронна звезда

Американски астрономи откриха най-тежката от известните на науката неутронни звезди, предаде БТА.

Астрономическото тяло, наречено PSR J1614-2230, e разположено на около 3000 светлинни години от Земята, а диаметърът му е 19,3 км. Масата на неутронната звезда е еквивалентна на 1,97 слънчеви маси, съобщиха ИТАР-ТАСС и в. "Дейли телеграф".

Показателят за маса е рекорден за неутронна звезда. Той надхвърля пределите, описани в съвременните теории, обясняващи природата на подобни небесни тела, предаде сайтът Space.com.

Предишният рекорд бе 1,67 слънчеви маси. А повечето неутронни звезди тежат колкото 1,44 слънца.

"Дори не предполагахме, че неутронните звезди могат да бъдат толкова тежки - съобщи Пол Деморест от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ. - Беше поразително да се убедим в обратното."

Обсерваторията е базирана в щата Вирджиния и има филиали в щатите Аризона и Ню Мексико.

Неутронните звезди са последен етап от еволюцията на звезди. Първоначално е предсказано съществуването им, като следствие от теорията за еволюцията на масивни звезди. Теоретичните изчисления показват, че размерите на тези звезди са от порядъка на 10 км., което ги прави невъзможни за оптично наблюдение, дори да са близки до нас и да имат температура на повърхността на най-горещите звезди от порядъка на 100 000 рС.

Според теорията, след изчерпване на значителна част от ядреното гориво ще настъпи катастрофа. Газовото налягане не е в състояние да уравновеси вече гравитацията. В следствие на това вътрешните слоеве на звездата ще се срутят към центъра й. Почти едновременно с това външните слоеве се изхвърлят с взрив и скорост от порядъка на 10 000 кm/s - наблюдаваме избухване на свръхнова. В центъра на образувалата се мъглявина от звездно вещество остава свръхплътното ядро - новопоявилата се неутронна звезда, един качествен скок в еволюцията на звездата - "полумъртви" останки от славното й минало. Теорията за строежа на неутронните звезди има все още доста "бели петна", като главната причина е в недостатъчните знания за природата на ядрените сили, които играят решаваща роля между частиците в неутронната звезда.

Неутронните звезди изпускат радиоимпулси и се въртят бързо около собствената си ос. PSR J1614-2230 не прави изключение. Тя прави едно пълно завъртане около оста си за 3000 секунди. Отнася към категорията на бинарните, двойни звезди. Подробности за откритието са публикувани в сп. "Нейчър".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини