От х:

Днес в x:

Владиката отсвири хасковската камбанария

Хасково остана извън маршрута на Дядо Николай.

Пловдивският митрополит Николай няма да освети откриващата се утре хасковска камбанария. Съоръжението е част от култовия комплекс включващ монумента „Света Богородица” и намиращия се под него параклис. По време на първата копка през април, цели 4-ма хасковски свещеника начело с архийерейският наместник отец Антоний благословиха началото на строежа. Основите бяха поляти с кръв на жертвена овца, което още тогава възбуди въпросът за каноничността на култовото съоръжение. Жертвоприношението в християнството е само символно и не включва кръвопролитие.

Днес дядо Николай посети Димитровград с частица от Светия кръст. Утре ще отслужи тържествена литургия от 9 часа по повод празника на Димитровград. Очакванията бяха, че ще прескочи до Хасково. Не би. „Няма да ходим, нито владиката, нито аз. За останалите не знам” лаконичен бе архийерейският наместник отец Антоний. Малко вероятно е отците по-ниско в йерархията да присъстват на Ямача  за откриването. Камбанарията става официална утре от 11 часа.

Частицата от Светия кръст, на който е разпнат Иисус, бе донесена от пловдивския митрополит в чест на празника на Димитровград - 26-ти октомври - Димитровден. Късчето дърво, което бе в центъра на богато украсен златен кръст, ще остане в димитровградският храм Св. Димитър до 1-ви ноември за всеобщо поклонение. После се връща в обичайния си дом - Кръстова гора. Кметове на общини, съветници и депутати посрещнаха дядо Николай тази вечер и го придружиха в литийно шествие до местната църква. Там бе отслужена празнична служба.Повече за празника вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

С него пристигна и частица от Светия кръст
2 хиляди димитровградчани послещнаха митрополита и неговата процесия
Литийното шествия с кръстта продължи до църквата "св. Димитър"
Днес и утре, там ще се отслужат празнични служби
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини