От х:

Днес в x:

Пинчев съди Бисеров за клевета, осъдиха Пинчев

Марио Бисеров ( вляво) - засмян, Георги Пинчев - осъден

Районните магистрати в Хасково оправдаха днес синдикалиста Марио Бисеров, който бе даден под съд за клевета и обида от земеделеца Георги Пинчев. Главният секретар на БЗНС обвини шефа на „Подкрепа“ в Хасково, че го е наклеветил чрез медиите, като на пресконференция през есента на миналата година го е нарекъл агент на Държавна сигурност. Съдебният иск бе основан на думи на Бисеров в пресата, според които „неколцина местни, сред които и Георги Пинчев, дискредитирали СДС с атентурното си минало“. На същата пресконференция Марио Бисеров нарече Емил Георгиев агент на ДС и ченге, а Динко Динев – безпринципен хамелеон.

В съдебната зала днес бяха разпитани повечето репортери, присъствали на брифинга на „Подкрепа“ през ноември 2009 година. От показанията им стана ясно, че Марио Бисеров е споменал името на Пинчев само по повод свои спомени за създаването на СДС в Хасково. По думите на синдикалиста през 1990 година членовете на тогавашния Координационен съвет подписали декларации, че не са били част от структурите на Държавна сигурност. Пинчев обаче отказал да подпише тази декларация. В прав текст Бисеров не е наричал Пинчев агент, или поне репортерите не си спомниха такива негови думи, стана ясно в залата.

Публикациите в местните медии обаче били препечатани от централни вестници.

По думите на свидетелката, служителка на „Подкрепа“, най-точно и коректно били предадени думите на Бисеров в Haskovo.net. Разпечатка от статията в сайта бе приета като доказателство по делото. Можете да я видите тук.

Показанията на свидетелите разколебаха дори позицията на адвоката на Георги Пинчев – Радев. Самият земеделски лидер обаче бе категоричен пред съда, че Марио Бисеров е виновен и трябва да понесе наказанието си.

Пред рeпортер на Haskovo.net Пинчев каза: “Помня как се създаваше СДС в Хасково, повечето бяха членове на БКП, партийни и комсомолски секретари. От всички тях само аз бях лежал в затвора, от който излязох през 1964 година. Но категорично не е имало такъв случай – да откажа да подпиша декларация, че не съм бил сътрудник на ДС“.

Пред съда показания даде и Стефан Ангелов Иванов, шеф на ветеринарна аптека в Харманли, който е председател на контролно ревизионната комисия на земеделския съюз. По думите му след публикациите, че Пинчев има агентурно минало, го извикали в комисията да даде обяснения. Пинчев реагирал много емоционално и дори си хвърлил оставката. Едва на второто заседание на комисията той представил документ, че няма нищо общо с бившите тайни служби. „Повечето членове на БЗНС са били репресирани от същата тази Държавна сигурност и затова този проблем бе много болезнен за повечето от тях“, разказа Стефан Иванов.

След съвещание съдът отхвърли обвиненията срещу Марио Бисеров и го обяви за невинен. Георги Пинчев пък бе осъден да заплати разноските за адвокат на Бисеров – 350 лева.

Тодор Кръшков





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини