От х:

Днес в x:

Брястовец продава ток на EVN

Модерното съоръжение стоеше странно сред старите селски къщи

Предприемчив жител на село Бряст намери начин да продава ток на ЕВН, след като в цяла южна България го купуват от там. Димитър Георгиев инвестирал 80 хиляди лева във фотоволтаична инсталация с която произвеждал по 50 киловата на ден. Продавал 78 стотинки единия, на енергоразпределителното дружество. Печалбата била чиста, слънчевата светлина е още безплатна и неограничена, пошегува се бащата на предприемача Георги. Огромният панел следва автоматично движението на слънцето по небето, компютър го наглася в оптимална позиция за поемане на максимално количество слънчеви лъчи. „ Работното“време е от 7 до 19 часа.

Бай Георги обясни че в момента синът му е в магазина си в Димитровград където продава бои, железа и други материали. Парите обаче не стигали и Димитър решил да развие нов бизнес. Взел кредит, повикал немска фирма от Бургас която монтирала огромния панел. Той е с 40 квадрата полезна площ, на него били монтирани 36 фотоволтаични клетки.

„Всеки месец плащаме на банката по 1000 лв. За 5 години обаче избиваме заема и почваме на чисто“ разясни планът бай Георги. В семейството се молят само за едно-да няма облаци. Иначе, смяната на сезоните не ги притяснява. Съоръжението работи целогодишно.

Г.Христов

Панела се наглася автоматично спрямо слънцето
Бай Георги обясни че синът му върти и магазин, освен EVN
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини