От х:

Днес в x:

Един човек плащал тока и водата на цялото Ставри Димитрово

Румен Данев

Токът и водата на цялото село, по-известно като „митничарското“ Ставри Димитрово, са били плащани от един човек. Там имало само един общ водомер с открита партида във ВиК. Кой е той, водното дружество трябва да докладва на областния управител Румен Данев до 22 октомври.

Това съобщи пред журналисти днес губернаторът, който даде брифинг за резултатите от комплексната проверката на имотите около язовир Ивайловград.

Положението с електрозахранването било същото. Имало изградени три трофопоста, единият от които – в заливната зона на язовира, което по думите на Данев е направо опасно. EVN също трябва да отговори до 22 октомври кой точно е плащал тока на цялото село.

Общо 119 постройки в Ставри Димитрово трябва да бъдат съборени според констатациите на различините институции, включени в комплексната проверка. 36 къщи имат забрана за ползване, останалите постройки са нарочени направо за разрушаване. „Всички те ще бъдат съборени“, обясни областният управител. „Но има 14 дневен срок за обжалване. През това време собствениците нямат право да влизат в къщите – общо 36, а останалите сгради са помощни – навеси, барбекюта, гаражи“, допълни той.

Само 8 от всичките постройки в митничарското селище са законни, показват резултатите от проверката.

„Там няма нищо, което да не е странно“, каза в отговор на журналистически въпрос губернаторът. Той обясни, че за превръщането на мястото край язовира в селище има „много странна“ заповед от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев. С тази заповед от 2000 година се създава „ваканционно селище „Арда“. Община Любимец от своя страна изготвя кадастрална карта, на основата на която да се направи подробен устройствен план (ПУП). Това обаче не е станало, защото с просто око се вижда, че парцелите влизат в чашката на язовира.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини