От х:

Днес в x:

21-годишно момиче от Хасково е оперирано от рак на гърдата

Д-р Генчо Пенев (отляво) и д-р Любомир Василев

21-годишно момиче е оперирано от рак на гърдата в онкологичния диспансер в Хасково преди месец. Това съобщи на брифинг онкохирургът д-р Любомир Василев. Той допълни, че това е единичен случай, но показва, че болестта не подбира по възраст. Най-често туморът се среща при жени между 50 и 70 години. Хасковският онколог подчерта, че най-важно за успешното лечение е ранната диагностика. Достатъчно е дамите да се преглеждат профилактично при мамолог веднъж годишно. Препоръчително е всеки месец след менструация сами да опипват гърдите си и когато забележат хлътване или бучка да потърсят онколог.

115 са случаите на рак на гърдата през 2009 година, според регистъра на хасковския онкодиспансер. През 1993 година те са били 71. Въпреки че ракът на гърдата покосява предимно жените, годишно около 50-60 мъже в страната са диагностицирани с това заболяване.

На пресконференцията присъства и доайенът д-р Генчо Пенев. Хасковска област винаги е била ракова област. Съветвам жените да се преглеждат при лекари онколози, защото те целенасочено търсят рака и са доволни, когато не го открият, допълни д-р Пенев.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини