От х:

Днес в x:

ГЕРБ спуска парашутист в държавния архив. Хасковския център посиня и в събота. Преглед на регионалния печат

"ГЕРБ спуска парашутистка в държавния архив", челно заглавие във вестник "Новинар Юг". Новата шефка на териториалния архив се казва Севдалина Бончева, научил ежедневникът от свои източници. Дамата няма никакъв стаж в системата. Дамата няма и образованието, изисквано за тази длъжност-висше по история, архивистика или българска филология. Дамата е дипломиран финансист. Любопитно на какви въпроси е отговаряла на конкурса, чуди се ежедневника. Едва ли обаче би могла да се съревновава на архивистична тематика. Ако може значи и инжинерите могат да стават доктори, а пък медиците сигурно успешно могат да се занимават с архитектура.  Новинар окачествява назначението като поредния непремерен кадрови ход на местната върхушка на ГЕРБ. Впрочем подобни прецеденти в Хасково вече има няколко, така че едва ли е толкова чудно.

"Аптека олекна с 5 бона заради илачи без рецепта". Хасковскато аптека е била глобена от изпълнителната агенция по лекарствата заради продажба на лекарства без рецепта. По източници на haskovo.net, повече от една аптеки от областния град са глобени за същото провинение. Тази обаче е съгрешила повече от веднъж, защото глобата за първо нарушение е едва 1000 лв.

"Рибарите събраха 2 бона за шарана в Тракиец". Хасковските рибари доброволно ще събират пари до февруари следващата година за да пуснат 25 000 бройки в опоскания от бракониери язовир. Ще сформират и групи за да пазят водоема от бракониери. От ИАРА приветстват идеята. Има си хас, там са 6 души на кръст, а трябва да се оправят с 2 хил водоема в региона.

Паякът удари ул. Драгоман е видно от снимка на първа страница. Цели три паяка, всъщност целия наличен автопарк на общинска полиция, започна да разчиства хасковската улица, заради масово паркиралите върху нея коли. Поголовно не се спазва изискването, да се паркира на поне 5 метра от пресечките.

"Съдят двама хасковлии и ексвоенен министър" водещо на криминалната страница. Тенчо Попов и Петър Сантиров, заедно с бившия военен министър Николай Цонев са обвиняеми по дело за подкуп на следовател. Делото започва утре.

"В болницата оперират над лимита" водещо заглавие в "Хасковска Марица". За проблема със свършващите пари на МБАл, haskovo.net писа още преди дни, като крайната дата, след която няма да има пари за интервенции, бе 20-ти октомври според от завеждащия на Хирургиите. След това ще се реже само спешно. От лечебното заведение обаче разрешили преразход от 15 % над бюджета, за да не връщат пациенти.Няма и как да бъде иначе, след като в травматология например няма планови операции, те са само спешни. Много от хирургичните случаи пък от планови могат да станат спешни, ако не се оперират навреме.

На практика, хирурзите ще оперират без пари и понеже все пак разходват конкумативи, лекарства и полагат труд, генерират дългове, които после ще погасява цялата болница. Тоест лекарите в нея.

"Хасковският център посиня и в събота" На цялата страница 4-та, репортаж за "синия" център и през почивните дни. Паралел с Перник, където съдът отмени зоната, защото не била обществено обсъждана. В Хасково пък, зоната в събота бе въведена не само без обсъждане, ами и без предупреждение. Най-утешителното е че на табелата няма място за надпис "неделя" както остроумно отбелязва коментиращ във форума на haskovo.net цитиран и от вестника.

"Откриха паметник на Антим 1 в Одрин" със снимка на първа страница. Антим 1 е първия български екзарх след въстановяване на българската екзархия през 1870-та година. Походът до Турция на репортерите на местника е завършил с репортаж от границата на ТИР хванат с контрабандни парфюми.

"Напушен тинейджър припадна в междучасие". Случката в ГПЧЕ е водеща на криминалната страница. Всякакви спекулации, че пушенето на трева е масова практика в Езиковата е опит за очерняне на школото, категорични са от управата на училището. Има си хас да кажат нещо друго. Какво пък, 14 годишен се напушил с дрога и припаднал-случват се такива работи.

На страница 5-та, още една турска връзка. Стадионите в Истанбул и тези в България. Въпрос на футболна култура, както отбелязва вестника. Каквато ни държава такъв и футбола. Едно много изтъркано, но и доста невярно клише. Значи по тая логика в Черна гора са в пъти по добре от нас като държава, щото ни мачкат на терена? А пък Северна ирландия, която е част от Великобритания, би следвало да е западаща бананова република след като който я хване той не я бие? За българският футбол е по-вярно онова което каза Бойко за генетичният материал. В България той липсва под формата на талант. Ако някъде се пръкне такъв, рушветчийството и шуробаджанащината го съсипват. Питайте Наско Сираков и Мъри Стоилов. То има още примери, ама няма време да се излагат.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини