От х:

Днес в x:

Хасковлии с нулев интерес към доброволното кръводаряване

Пред кръвопреливния център днес бе пусто

При нулев интерес в Хасково стартира националната есенна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Нито един млад човек не уважи центърът за трансфузионна хематология, който вече е на ново място-до АГО на хасковската болница. До ранния следобед кръвопреливния център бе посетен само от неколцина редовни кръводарители. Явно и самите лекари и сестри в центъра не вярваха да има повече, защото вкупом си бяха тръгнали следобед, оставяйки една дежурна сестра. Тя все пак уточни, че има готовност да вземе кръв стига някой да дойде и даде.

По правило хасковлии никак не обичат да даряват кръв, показват досегашните кампании. Известен успех има само ако им се отиде на крака-в учреждението или училището.

Националната кампания „Капка по капка живот” се провежда за 15 пореден път в България. Тя ще продължи до 17-ти декември. Целта е насочена към популяризиране значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване и значението му за спасяване на човешки животи. По данни на МЗ броят на доброволните кръводарители в страната расте. В Хасково обаче сме далеч от минимално необходимия брой кръводарители. За обезпечаване на достатъчно запаси са необходими 50 кръводарители на 1000 души население. Бройката тук е двойно по-малка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини