От х:

Днес в x:

След отказа на САЩ, Русия създава база на Луната

След като миналата седмица САЩ окончателно се отказаха от плановете си за връщане на Луната, Русия обяви, че до 2015 г. планира да създаде база за кацане на автоматични космически апарати на спътника на Земята.

Това оповести генералният директор на Научно-производственото обединение "Лавочкин" Виктор Хартов, предаде ИТАР-ТАСС.

След 2015 г. се планира осъществяването на руския проект "Луна-Ресурс/2", който предвижда да бъдат създадени база на Луната и луноход с голям радиус на действие, заяви Хартов.

При това се предвижда да бъдат доставени образци от лунната почва, събрани с помощта на лунохода в предварително избрани райони, които представляват научен интерес, допълни той.

Проектът "Луна-Ресурс/2" ще е свързан с третия етап от руската лунна програма, допълва БТА.

В рамките му се планира да бъдат осъществени две експедиции - първата ще достави на лунната повърхност луноход за извършване на изследвания и вземане на проби от лунната почва, а втората ще достави ракета, с която образците от лунната почва ще бъдат върнати на Земята.

Първият етап от "връщането" на Русия на Луната ще започне през 2013 г., когато към естествения спътник на Земята ще бъде изстрелян руският апарат "Луна-Глоб".

През този етап се предвижда да бъдат извършени изследвания на Луната и експерименти на повърхността й. През втория етап ще бъде осъществен съвместният руско-индийски проект "Луна-Ресурс/1" (в Индия той носи названието "Чандраян 2").

В рамките на този проект Индия ще разработи орбитален апарат и мини луноход, а Русия ще разработи апарат за кацане, на чийто борд ще се намират индийският мини луноход и научна апаратура.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини