От х:

Днес в x:

Победител в конкурса за млади цигулари ще учи в Австрия

За първи път български участник в Международния конкурс за млади цигулари ще бъде награден с летен майсторски клас в Австрия. Талантливият инструменталист ще бъде избран от журито на тридневната музикална надпревара. Това съобщи на брифинг заместник кметът на общината Венко Точевски. Наградата е осигурена от спонсор. Със средства от дарения за първи път ще бъдат отличени и цигулари от най-малката възрастова група.

Заради тежкото финансово състояние на общината се обърнахме към фирми за спонсорство, три от тях откликнаха, обясни Точевски. Бюджетът на кметството за провеждането на музикалните дни е 5 500 лева.

В 35-тото издание на международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова” ще се състезават 29 изпълнители от Украйна, Сърбия, Австрия, Литва, Германия и България. Най-малката участничка е 10-годишната Ивана Желева от София.

Музикалните дни ще бъдат открити в театъра на 22 октомври от 12.30 часа. Тогава ще бъде изтеглен и жребият за реда на участие.

Конкурсната програма започва в 13.30. В първата вечер е насрочен концертът на Оркестъра на Държавната опера в Русе. В събота публиката ще събере Симфоничният оркестър на Хаскво. Музикалните дни в неделя ще закрие Симфоничния оркестър на Пазарджик. Всички концерти започват в 19.00 часа.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини