От х:

Днес в x:

Опасност от нови инциденти грози Дунав

Река Дунав синее под есенното слънце, поне засега. Набързо изградената мрежа от диги и бентове и огромни количества гипс и оцетна киселина спряха или поне неутрализираха вълната от токсични отпадъци, която връхлетя реката след пропукването на резервоара на алуминиев завод в Западна Унгария на 4 октомври. Девет души загинаха и 150 души бяха ранени, след като високо токсична червена течност заля съседните села, замърси реките и помете хора, селскостопански животни и имоти. Сега изследванията в Унгария, както и в Сърбия, Хърватия и Словакия, показаха, че нивата на pH в река Дунав са близо до нормалните за този период на годината, посочва Филип Уелър от Международната комисия за защита на река Дунав.

Засега може би е избегната катастрофата, реката и нейният басейн, обаче, са заплашени от обезпокоително голям брой потенциални бедствия. Много фабрики и съоръжения са от комунистическите времена, когато екологичните стандарти и стандартите за сигурността не са били толкова строги. Дори и модернизираните обекти представляват големи рискове – изтичането на цианид от завода Бая Маре в Румъния, което отрови река Тиса през 2000 година, е пример за това.

Прогнозирането на нови инциденти е изключително трудно, посочва Габор Фигецки от Световния фонд за дивата природа (WWF) в Унгария. До миналата седмица алуминиевият завод на MAL в Унгария не е бил смятан за потенциално опасен, поне не толкова, колкото хранилището с червена отрова в Алмасфузито, на около 80 км северозападно от Будапеща. По данни на WWF там се замърсяват подземните води и опасните вещества попадат в река Дунав. Опасно е, че стените на резервоара служат и за диги при евентуално наводнение. Ако се стигне до разлив, то токсичната кал ще попадне директно в реката и ще отрови питейната вода на Будапеща.

Временно компания МАL ще бъде под държавен контрол и активите й са замразени. Золтан Бакони, изпълнителният директор, беше задържан по подозрения в престъпна небрежност, въпреки че по-късно беше освободен без да му бъдат повдигнати обвинения. Премиерът Виктор Орбан смята, че знае чия е вината. На 11 октомври той заяви, че има причини да се смята, че някои хора в MAL са били „водени от личните си интереси” и затова не са били поправени неустойчивите стени на резервоара. Орбан от дълго време обещава да предприеме действия срещу т.нар. „унгарски олигарси” – бизнесмени, чиито политически връзки са им помогнали да станат несметно богати в посткомунистическите години. Определено в обществото няма особено съчувствие към богатите шефове на MAL. Първоначалното предложение на компанията да изплати компенсация от 100 000 форинта (510 долара) на всяко от засегнатите семейства предизвика истинска ярост.

MAL отрича обвиненията в небрежност и посочва, че резервоарът е отговарял на всички стандарти, когато е бил инспектиран. ЕК, която изпрати екип от петима експерти, които да помогнат за разчистването, ще провери как унгарските власти са контролирали завода преди инцидента. Ако се окаже, че Унгария не е спазвала европейските правила, Брюксел може да започне официално разследване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини