От х:

Днес в x:

Робот удря хора в името на науката

Словенски учени изследват доколко болезнени са за човека ударите, направени от робот, за да подобрят безопасността им, съобщи ЮПИ.

Според един от законите на роботиката на фантаста Айзък Азимов "един робот не може да причинява вреда на човек". Дори роботи, които са създадени по тези закони обаче, могат да се сблъскат с някого.

Целта на изследването на Борут Повсе от Университета на Любляна е да се погрижи подобен сблъсък да не е много силен. Това може да бъде постигнато, като скоростта на робота бъде ограничена, когато усети наблизо човек.

"Взимаме първите мерки, с които да определим скоростта и ускорението на роботите, както и идеалния размер и форма на инструментите, които те използват, така че безопасно да работят с хора" - каза Повсе.

Учените взели на заем промишлен робот и програмирали ръката му да се движи към протегнатите ръце на доброволци. Всеки от участниците в опита бил ударен 18 пъти с различна сила със закръглен и с по-остър инструмент.

Доброволците трябвало добре да опишат усещанията. Учените първи изпробвали системата, за да са сигурни, че причиняваната болка е до умерена.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини