От х:

Днес в x:

Отбелязваме Международния ден за изкореняване на бедността

Днес е Международният ден за изкореняване на бедността.

Тази година той има специална европейска окраска, тъй като ЕС обяви 2010 година за Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване.

По този повод идната седмица в Европейския парламент ще се състоят специални дебат по време на пленарната си сесия на парламента в Страсбург и в тях ще участва и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, съобщи информационната служба на Европейския парламент.

За да заяви своята съпричастност към целта за изкореняване на бедността, ЕП започна специална комуникационна кампания. Неин нагледен символ е синята панделка с европейските звезди. Всички институции на ЕС и Съветът на Европа предприемат различни инициативи във връзка с борбата срещу бедността.

След втората за тази година европейска седмица за борба с бедността (първата беше през май), в дневния ред на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, която започва от понеделник, са включени ред доклади, които имат отношение към темата.

По данни за 2008 г. в ЕС над 85 милиона души или около 17 на сто от населението, живее под прага на бедността. През 2005 г. този дял е бил 16 на сто, а през 2000 г. - 15 на сто.

Така, въпреки всички усилия, през последните години социалното неравенство в ЕС се задълбочава. Особено застрашени от бедност са децата, младите, възрастните хора и жените.

Икономическата криза от последните две години допълнително е свила предлагането на работни места. Според статистика, приложена към доклада, България е най-бедната от държавите членки на ЕС, като 51 на сто от нейното население изпитва материални затруднения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини