От х:

Днес в x:

Вселената може да свърши след 3,7 млрд. години

Краят на Вселената и на всичко, което съдържа, може да настъпи след 3,7 милиарда години. Това предсказват американски и японски астрофизици, които оспорват теорията, възприета от повечето от космолозите за непрекъснато разширяване на пространство-времето, съобщава АФП.

Напълно невероятно е светът да спре през нашия живот, но има 50% изгледи краят на времето на настъпи след 3,7 милиарда години, посочват учените в съобщението си. Те изтъкват, че някои методи и хипотези, използвани отдавна от астрофизиците, и преди всичко произволен предел на времето, за да се изчислят вероятностите за безкрайно разтегляща се вселена, в действителност водят до заключението, че ще настъпи край на времето.

Според възприетата теория вселената е родена от Големия взрив преди около 13,7 милиарда години и продължава да се разширява със скорост, която нараства експоненциално, тласкана от енергията на вакуума, т.е. вечно, допълва БГНЕС.

Важно е да се разбере, че ние не твърдим, че сме сигурни в заключението, че времето ще има край, но и не можем да изключим, че това наистина ще се случи, подчертават астрофизиците.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини