От х:

Днес в x:

Снимки на "Хъбъл" показват какво е останало след сблъсъка между два малки астероида

Космическият телескоп "Хъбъл" е заснел онова, което изглежда се дължи на сблъсък между два астероида в Слънчевата система през 2009 г., съобщиха Франс прес и Би Би Си.

Заснет е странен обект с формата на буквата "Х" и с опашка от отломки, допълва БТА. Снимките са направени между януари и май 2010 г. На тях се вижда обект, кръстен Р/2010 А2.

Той е с дължина около 120 метра и има опашка от частици, чийто диаметър варира между по-малко от 1 см и 2,5 см. Става въпрос за онова, което е останало от астероид след сблъсъка му с друг много по-малък астероид, дълъг между 3 и 6 метра, заявиха авторите на изследването. Двете небесни тела вероятно са се сблъскали със скорост близо 18 000 км/ч.

Сблъсъкът е унищожил по-малкия астероид и е намалил масата на по-големия. Според астронома Дейвид Джуит от Калифорнийския университет в Лос Анджелис сблъсъкът е станал през февруари или март 2009 г. и е бил мощен колкото експлозия на малка атомна бомба. Самият сблъсък не е можело да бъде наблюдаван поради местоположението на двата астероида спрямо Слънцето. Обектът с мистериозна форма е открит от "Хъбъл" в астероидния пояс, който включва милиони скалисти небесни тела и се намира между Марс и Юпитер.

Смята се, че подобен сблъсък между астероиди с малки размери в този пояс има веднъж годишно. Когато астероиди се сблъскат, се изхвърля прах в междузвездното пространство. Астрономите се осланят на компютърни модели, за да предскажат честотата на тези сблъсъци и количеството изхвърлен прах.

В рамките на изследването са използвали също данни, събрани от сондата "Розета". Резултатите от него са публикувани в сп. "Нейчър".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини