От х:

Днес в x:

Чили в еуфория, светът изумен: Всички миньори издържаха до края

Всичките 33-ма миньори, които прекараха 69 дни под земята в мина в северно Чили, бяха изведени на повърхността, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Последният, 33-ти спасен миньор е 54-годишният Луис Урсуа, главен бригадир на групата миньори. Преди него на повърхността излезе 29-годишният Ариел Тикона Янес. Той бе посрещнат от съпругата си Маргарита, която е майка на третото му дете Есперанса (Надежда на испански). Есперанса се е родила на 14 септември, докато баща й е бил под земята.

Урсуа е бил началник на смяна по времето, когато миньорите са работили на 5 август в мината. Той е поел водеща роля сред тях в най-трудните 17 дни, когато те още не бяха открити от спасителните екипи. Тогава те са разполагали само с консерва риба тон и с малко мляко. Като лидер на групата, която е била принудена да живее в постоянен мрак, висока влажност и високи температури, Урсуа е поддържал реда, духа и солидарността сред тях. Той е поставял задачи на всеки, за да бъде сигурен, че никой няма да остане изолиран от другите.

Луис Урсуа излезе на повърхността под ръкоплясканията и радостните възгласи на спасителите и звуците на сирена, която отбеляза успеха на историческата спасителна операция на 33-мата миньори. Както почти всички останали миньори Урсуа бе посрещнат от президента на Чили Себастиан Пинера.

"Освобождавам ви от смяна и ви поздравявам. Като добър капитан вие излязохте последен", каза Пинера, имайки предвид капитаните на кораб, които последни напускат потъващия си кораб. "Надявам се това никога повече да не се случи. Благодаря на цяло Чили. Гордея се, че съм чилиец", заяви Урсуа.

Президентът Пинера благодари на спасителите, инженерите, лекарите и бог за успеха на спасителната операция. Заедно с президента и присъстващите спасители и държавни представители Луис Урсуа изпя чилийския национален химн. Останалите 32-ма миньори бяха закарани в болница за прегледи и лечение. Операцията по изваждането на 33-мата миньори на повърхността продължи 22 часа и 38 минути.

Никой в човешката история не е оцелявал толкова дълго време под земята. По време напървите 17 дни никой не знаеше дори дали миньорите са живи. По време на седмиците, които последваха, светът беше запленен от издръжливостта и единността на миньорите, коментира изданието.

"Няма съмнение, че това спасяване е една одисея на солидарността, на решимостта на правителството и техническите възможности, но мисля, че най-запомнящото се впечатление е свързано с куража и издръжливостта на миньорите", заяви чилийската писателка Исабел Алиенде.

"Тези 33-ма мъже ни дадойда урок по хуманност. Когато всеки от тях трябваше да реши кой да бъде подред в операцията по спасяването, всеки от тях искаше да бъде последен", допълва тя.

"Първият астронавт на Чили пристига!", извика един от спасителите, след като Флоренцио Авалос беше първият от 33-мата миньори, които бяха извеждани в безопасност на земната повърхност.

В първия момент чилийските власти бяха скрили от телевизионните камери сцената на спасяването на миньорите с чилийския флаг. Впоследствие обаче, с идването на вечерта и нарастването на увереността заради успешното напредване с операцията по спасяването, флагът беше дръпнат настрана.

"Тази спасителна операция е толкова прекрасна, толкова чиста, толкова емоционална, че няма причина да не позволим светът да наблюдава я отблизо и да я види", заяви чилийският президент Себастиян Пинера, който посрещаше и поздравяваше всеки един от миньорите.

Шекспир може би няма да одобри този сценарий: няма трагедия, няма кръв, нито дори злодей, коментира изданието. Като изключим, разбира се, минната компания "Сан Естебан", която е собственик на мината и която е обвинена в провал при прилагането на мерките за безопасност. Представители на компанията вече се извиниха и помолиха за прошка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини