От х:

Днес в x:

Майка и дете с повръщане и разстройство от баничка с косми

Христина и синът и Станислав

Баничка тип „бюрек“ с топка косми в нея предизвика повръщане и разстройство на Христина Иванова и 5 годишният и син Станислав. Двамата си купили бюрека от баничарницата точно срещу стълбичките за хасковската математическа гимназия. Хапнали съвсем малко и видели стърчащите косми. След неуспешен опит да върнат баничката, я занесли в Здравната инспекция, където пуснали жалба. От ХЕИ им казали да минат след няколко дни, но че не могат да направят микробиологично изследване , нито пък да установят какви са космите/ човешки, животински или от дрехи./

Междувременно майката и синът се почувствали лошо. Стигнало се до повръщане и диария. Личният им лекар, доктор Николов предписва диета с кисело мляко и прием на медикамента Деган. Уточнява, че адекватно лечение може да се назначи едва след лабораторните изследвания на РИОКОЗ, за да се знае причинителят на болестта.

От РИОКОЗ обаче правят само проверка на санитарното състояние на баничарницата на ул „Стефан Стамболов“ №8. Заключават, че случаят вероятно е единичен. Глобяват с 500 лв собственикът „ЕТ Неви“ и смятат случая за приключен. „Не можем да направим химически анализ на храната. Нямаме апаратура да установим какъв е произхода на космите“ коментира за Haskovo.net секретарят на инспекцията д-р Ели Ташева. Микробиологичното изследване пък е компрометирано от преминаването на продукта през ръцете на много хора. Изследвания обект трябва да е стерилен. Важното било, че другите продукти от тази, а и следващи партиди, не са показали отклонения от нормата.

Христина не е съгласна и търси частни лаборатории, които да и кажат евентуално какво точно е натровило нея и детето и. Оказва се, че на практика няма такива в Хасково. Така лекарят и трябва да я лекува симптоматично, тоест по симптомите на болестта, а не според нейният причинител.

Картинката тип „Параграф 22“, допълни и собственикът на баничарницата Ангел Ангелов. Според него, това е дело на конкуренцията. Откакто отворил врати преди година и половина, бил скъсван от проверки. Баничарницата му дефакто обслужва цялото ПМГ и се радва на добър оборот.

За самия случай намекна, че Христина го е инициирала. Тя купила два бюрека, незабавно върнала единия без да го докосне, а този с космите бил едва разчоплен и донесен след минути. Поискала да и върнат парите, но отказала да върне бюрека, а отишла направо в здравната инспекция.

„За пръв път ми се случва, ще си платя глобата“ сподели по телефона видимо разстроения Ангел. Той е в баничарския бизнес от години, скоро щял да открива баничарница и в Кърджали.

Каква храна ядем ние и децата ни и колко ни помагат институциите при проблем, вижте в нашия видеорепортаж 

Г. Христов

Космите, които приличат на миши, са открити в сиренето и изварата в бюрека
Баничарницата има добра клиентела
Основните клиенти са от хасковското ПМГ
Д-р Ели Ташева обясни какво може и какво не може да направи Здравната инспекция в такива случаи
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини