От х:

Днес в x:

След броени часове започват да вадят чилийските миньори

Около 4000 души, главно журналисти са очаквани при мината Сан Хосе в Чили за финалната фаза от спасителната операция на 33-мата миньори, които са блокирани под земята от повече от два месеца, предаде Франс прес.

В скоро време се очаква да пристигнат президентите на Чили Себастиан Пинера и на Боливия Ево Моралес. Освен 32-мата чилийци под земята има и един боливийски миньор.

Чилийското президентство не съобщи точен час на пристигане на Пинера при мината, но според полицейски източници движението в района ще бъде спряно.

Според депутата Карлос Вилчес, който следи отблизо спасителните операции извеждането на миньорите на повърхността е било изтеглено с няколко часа напред и би трябвало да започне в 20.00 ч. местно време (2.00 ч. след полунощ бълг. време).

Според местната полиция при мината от снощи вече има около 2000 души, а общо се очакват между 3500 и 4000. По официални данни от вчера при мината има представители на 1700 медии за отразяване на щастливия край на спасяването на 33-мата миньори, които са блокирани под земята от 68 дни.

Очаква се броят на журналистите да нарасне още. Сред присъстващите има и около 800 роднини, близки и приятели на миньорите, а останалите са инженери и спасители. В района са разположени 350 полицаи, които са установили охранителни периметри от 2,4 и 6 км за спиране на достъпа до мината в пустинята Атакама в северната част на Чили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини