От х:

Днес в x:

Американски крак няма да стъпи повече на Луната

САЩ окончателно се отказаха от плановете си за връщане на Луната. Това произлиза от подписания от президента Барак Обама законопроект за финансиране на дейността на НАСА до края на 2013 финансова година, съобщиха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Подписаният документ дава възможност на НАСА да осъществи новата си стратегия - да извърши пилотиран полет до астероид до 2025 г. и на Марс до 2030 г., но не и да връща астронавти на Луната до 2020 г., както предвиждаше администрацията на Джордж У. Буш.

Законопроектът поддържа плана за експлоатация на МКС най-малко до края на 2020 г. Освен това законопроектът позволява догодина да бъде осъществен един допълнителен полет до МКС в рамките на програмата "Спейс шатъл" към двата планирани последни полета.

Що се отнася до непосредственото финансиране, документът предвижда на НАСА да бъдат отпуснати 19 млрд. долара през 2011 финансова година, 19,45 млрд. долара през 2012 финансова година и 19,96 млрд. долара през 2013 финансова година.

Подписаният от президента Обама законопроект предоставя също пълномощия на НАСА да пристъпи към разработване на нов тежък носител, който ще бъде използван за мисии в далечния космос.

Законопроектът бе одобрен от американския Сенат на 5 август и от Камарата на представителите на 29 септември.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини