От х:

Днес в x:

Привикват за обяснения скандална медсестра

Медсестрите трябва да оказват първа помощ, реанимират и транспортират. Не им е работа да правят инжекции, според началството на ЦСМП

Медицинска сестра Митева от димитровградския филиал на спешна помощ, ще дава писмени обяснения пред началството си в понеделник, относно отказа й да направи инжекция с гентамицин и искането на пари за манипулацията. Твърденията са на димитровградчанката Десислава Георгиева.

Разходите по оказване на спешна помощ в Република България са за сметка на държавата, тоест безплатни, категорична бе директорът на регионалния областното спешно д-р Петя Радева, потърсена за коментар. Началникът обаче веднага направи уточнение, че поставянето на антибиотик не е "спешна помощ". Никъде в наредбата за оказване на спешна помощ не пише, че ние трябва да откриваме манипулационна, където се поставят инжекции, обясни шефът. На въпрос, може ли медсестра да е алергична към широкоизползвания гентамицин, д-р Радева шокиращо отвърна: Да.

Под предтекс че има алергия към антибиотика, колежка на сестра Митева отказала да направи манипулацията след като преди това искала пари, гласи версията на майката.

Може да има каквито си иска алергии, при условие че нямаме манипулационна и не слагаме антибиотици, това не и пречи да изпълнява задълженията си. Медицинските работници които развият алергия към препарат, с който пряко се работи, се извеждат от отделението и се трудоустрояват в друго, уточни Радева. Тя се усъмни и в историята с парите. "Ние сме уязвими. Скарат се хората или поискат нещо, което не ни е работа и като откажеш, могат да ни натопят за всичко. Думата на майката срещу думата на сестрата, не е нормално". Ако обаче съмнението за пари остане ще има последствия, каза още директорът.

Втори ден димитровградският екип на haskovo.net безуспешно се опитва да издири сестра Митева, за да вземе нейната версия по въпроса. Сестрата е потънала вдън земя, неизвестна е както за роднини така и за колеги. Никой обаче не е притеснен, че и се е случило нещо.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини