От х:

Днес в x:

Учат безработни да взимат заплати

Еколозите ще се обучават 6 месеца

240 безработни ще се обучават за офис сътрудници, еколози и други необходими за община Димитровград професии. Обучението ще продължи от 2 до 6 месеца в зависимост от избраната професия. То ще се финансира с 1 млн лева от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на ЕС. Лицата, които са включени в програмата са трайно безработни, без изискване за образование и без ограничение във възрастта. Иска се само да са регистрирани в Бюрото по труда.

Всред на пръв поглед полезните специалности, като строително-монтажни дейности и касиер-счетоводител се открояват и такива като офис сътрудници и еколози. На тоя етап липсва ясна информация, какво ще прави офис сътрудникът например, при условие че няма да става секретар. Още по неясно е положението с еколозите. Те ще се обучават 6 месеца, до март следващата година. За справка-един дипломиран еколог висшист учи 6 години, от които последните две са за магистратура, като минималната такса за семестър 450 лв. За разлика от висшиста на който никой не му гарантира работа, „еколозите“ по програмата ще бъдат обезпечени с трудова заетост за 1 година. Заплатата ще бъде минимална и ще се плаща от програмата. Регламентираните трудови възнаграждения обаче влизат в противоречие със закона. Минималният осигурителен праг за касиер счетоводител например е 400 лв, докато програмата „разрешава“ само 240 лв месечна заплата.

По програмата са ангажирани 240 души

Иначе проекта ще осигури работна ръка в условията на криза без разходи за общината, доволен е кметът на Димитровград Стефан Димитров. Единствения разход за общинският бюджет ще бъде плащането на пътни на курсистите. Всеки ден те ще получават и по 8 лв като стипендия за обучението им. Тези парите обаче идват от правителството.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини