От х:

Днес в x:

Хепатит удари харманлийско училище

Две седмици след първия учебен ден в ОУ"Иван Вазов" се изпоразболяха

Най-голямото харманлийско училище ОУ "Иван Вазов" бе ударено от Хепатит, тип А. 4 деца от различни класове вече са се разболели от болестта, популярно известна като жълтеница или болест на мръсните ръце. Децата нямат епидемична връзка по между си успокояват от здравната инспекция, въпреки че става въпрос за едно и също училище. Случаите са от различни класове, без децата да са роднини. Това създава опасност от няколко потенциални огнища на зараза, тревожат се родители.

За да предотврати разпространението на болестта, директорът г-жа Кирякова е разпоредила извънредна дезинфекция на класните стаи. Дръжките на вратите са обвити с марли напоени с дезинфекциозен разтвор. Разпоредено е на всички контактни деца да се прегледат незабавно при личните си лекари. Засега няма повод за безпокойство, успокояват от регионалния инспекторат и Здравната инспекция.

Първия случай на Хепатит бе от миналата седмица. Тогава пострада първокласник. Дни по късно повалени от жълтеницата се оказаха момиченце в първи клас и момчета на 10 и 11 години, в 4-ти и 5-ти клас. Заболелите са настанени в хасковските инфекции, първият случай вече е изписан за домашно лечение. Според неофициална информация повечето заболели дечица са от ромската общност, но става дума за добре гледани деца със свои лични лекари.

При идентична ситуация преди две години, пламна епидемия от хепатит А в хасковското училище ОУ"Никола Вапцаров". Тогава се разболяха 14 деца, а учебните занятия бяха прекъснати за кратко.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини