От х:

Днес в x:

Дървена война се разгаря в Хасково, цените - нагоре, надолу

Истинска дървена война се разгоря в Хасково в първите дни на октомври, а цената на твърдото гориво варира от 120 до 135 лева за тон. В някои складове на „Кърджалийска“ цената е увеличена от първия ден на месеца. В други пък – до жп гарата тонът все още се харчи по 120 лв.

По информация на Haskovo.net в четвъртък миналата седмица шефовете на дърварските фирми са имали среща, на която да съгласуват цените на дървата. В града има девет такива площадки. На срещата обаче фирмите се изпокарали. Според повечето от бизнесмените при 120 лева се работи на загуба.

„Тон дърва на нас ни излиза около 110 лева за тон. Ако ги продаваме по 120 лв., това означава че или работим на загуба, или лъжем клиента с кантара“, обясни един от шефовете на фирма за продажба на твърдо гориво.

Според него основен противник на увеличаването на цената била фирма „Тератрейд“, чиято площадка се намира до жп гарата. Единият от шефовете й – Радомир Владев пък отсече пред Haskovo.net, че работим в пазарна икономика и всеки има право да си определя цената. „Против съм всякакви тайни договорки за цени. Всяка фирма излиза на пазара и предлага стоката си на цена, която намира за подходяща. А крайната сума зависи от много фактори – качество на дървесината, от разходите за транспорт, от продавача. Миналата година например нашата цена бе най-високата в града – продавахме на 144 лв. за тон. Но такива бяха тогава възможностите ни“, обясни Владев.

Може би случайно в разгара на дървената война тази нощ пламна фургонът в площадката за продажба на дърва и въглища на хасковската фирма „Радиор“ на ул. „Дунав“ 22. Там цената също е 120 лева.

„Цената засега е такава, но е ниска. Ще я вдигнем, вероятно до края на седмицата“, коментира за Haskovo.net шефът на фирмата Йордан Йорданов. Той категорично отрече възможността фургонът да е запален от злонамерени конкуренти. „Фургонът си го запалихме ние, за да освободим желязото в конструкцията му“, заяви Йорданов.

Тодор Кръшков

Някои вече продават на новата цена
Единият от шефовете на "Тератрейд" - Радомир Владев
Ценоразпис със старата цена
Изгорелият фургон на "Радиор". От фирмата твърдят, че са си го запалили сами
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини