От х:

Днес в x:

Холандски експерт: Министрите по цял свят лъжат, дебнете ги

Роже Флюгелс (в средата) разказва интересни случаи от практиката си. Вляво от него е Кирил Терзийски

Държавни институции, министри, премиери и президенти по цял свят лъжат обществото, вашата работа е да ги разобличавате. Основен инструмент за това са законите за достъп до информация.

Това заяви днес в Хасково холандският експерт Роже Флюгелс, който изнесе лекция пред журналисти на тема „Местни медии и свободата на информацията“. Проектът е на министерството на външните работи на кралство Холандия и се изпълнява от Програма „Достъп до информация“.

„Не се доверявайте на думите на министри и пиари, както и на пресссъобщения. Проверявайте информацията, защото тя много често е невярна“, посъветва холандецът. Той е правен експерт, от чиито услуги се ползват над 20 медии в Холандия. Подал е над 3500 заявления за достъп до информация до различни институции. От услугите му се ползват много журналисти. Изнася лекции по темата в много страни по света. Хасково е 24-ия град в България, в който Роже Флюгелс се среща с местни журналисти.

Експертът даде много примери за разобличаване на представители на властта. Например по негово заявление за достъп до информация в холандските медии се появява разобличителен материал за техния посланик в Париж. Оказва, се Негово превъзходителство е похарчил 24 000 евро за една година за ... шампанско. При друг случай пък е разобличен не друг, а министър председателят. При ремонта на негова резиденция става инцидент, при който тежко пострадал работник. Премиерът обявил в парламента, че ремонтът се извършвал от частна фирма и висши служители на правителство нямат нищо общо със случая. Роже Флюгелс подава заявление за достъп до видеокамерите в резиденцията, а от записите става ясно, че високопоставени чиновници от кабинета се мотаят непрекъснато на обекта. Това довело до ново заявление за достъп до информация, от която пък се разбира, че именно чиновниците са принудили частната фирма да приложи технология със забранени препарати, довели до инцидента.

Роже Флюгелс поясни и различни техники и стратегии как да изиграем пиарите на институциите, които по презумпция се опитват да замазват нещата. Той разказа случай, при който холандски журналист разобличил едно полицейско управление. Репортерът подал две заявления за достъп до информация, но до различни отдели на полицията. В едното питал колко наркотик е бил заловен за една година от въпросното управление. В другото – колко от задържания наркотик е бил унищожен. Разликата между двете количества била в размер на милиони евро. „Така журналистът доказа, че най-големият пласьор на дрога в района е самото полицейско управление“, обясни Флюгелс. Последвали уволнения, а някои от служителите се озовали и в затвора.

Кирил Терзийски, адвокат в Програма „ Достъп до информация“ пък разказа за някои от по-интересните съдебни процеси, водени срещу институциите в България по закона за достъп до обществена информация. Осъдени са били множество институции – от кметове и общински съвети до министерства, самият Министерски съвет, Президенството, Народното събрание.

На Роже Флюгелс бяха зададени и въпроси, някои от които го затрудниха. Той например не можа да коментира случай с хасковски журналисти, които са дадени под съд от известния нарокобос Будимир Куйович. След началото на процеса шефовете на медиите се отдръпнали и оставили репортерите сами да се защитават в съда.

Флюгелс не успя да си отговори на въпроса как е възможно това и само сви рамене. Друг въпрос, който затрудни холандеца бе, че много често в България, особено в регионалните медии, се изнася скандална информация за някого, но от това не следва нищо. Няма уволнения, няма затвор. Нищо.

Е, Холандия е малко по-напред с демокрацията, бе принуден да признае мистър Флюгелс. Но светът все пак не е съвършен – в Холандия кметовете не се избират, а се назначат от кралицата.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини