От х:

Днес в x:

"Марица" най-накрая готова след 54 анекса и първи копки

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев прерязват лентата на магистралата

Откриваме първата автомагистрала в България. Това обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на 31-километровата отсечка от автомагистрала „Марица” от Харманли до пътен възел Ново село. След двукратно отлагане на крайните срокове, аутобанът най-накрая бе готов и даде повод на правителството да се нахвали. „В най-голямата криза намерихме 35 милиона за завършване на магистралата. Кажете една добра дума за Дянков, защото той ги намери” каза Бойко и повтори три пъти изказаното от министър Плевнелиев твърдение-това е първата законно открита автомагистрала в България. Малко преди премиерът да вземе думата, министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че досега са се откривали дву, три и четири лентови пътища, които са били „магистрали за никъде”. Те нямали дори асфалтоизносващ слой. „Все едно къща на която не си и сложил покрива” каза Плевнелиев.

На практика новата магистрала „Марица” премахва последната тапа в трафика между ЕС и Азия. Очаква се да поеме милионен гастърбайтерски поток и стохиляден трафик на тирове и автобуси. Икономическите облаги за странат ни ще са огромни. Политическите, но за ГЕРБ, явно също. „Готови сме по всяко време за избори” заканително заяви премиера, който квалифицира готвения вот на недоверие срещу правителството му като „несериозен”. Магистралата доказала, че това правителство, като направи първа копка после си прерязва лентата. И че годишно може да открива по 60 км магистрали в България. „Другите само правеха първи копки. „Марица” се строя 31 години. Бяха издадени 54 анекса-за начало, за край, анекси за анексите. Ние не говорим, а работим” каза Бойко и начерта следващите стъпки. Следващата магистрала ще е Люлин, където под неимоверния натиск на правителството се работело денонощно. После „Тракия”. През май следващата година пък се стартира следващия 67 км участък от Марица който ще е готов, заедно с другите магистрали, до 2013-та година.

За да се насладят на строителното чудо, фоторепортери и оператори бяха поканени в личния хеликоптер на Борисов, с който той пристигна за откриването. От високо те направиха кадри на гладката като стъкло пътна отсечка. Дебюта и днес направиха над 200 автомобила превозили герберския актив от цялата област, кметовете на Харманли, Любимец и Свиленград, областният Румен Данев, жители от околните села. Министрите и охраната им обаче долетяха с два хеликоптера и пошофираха 10-на километра до мястото на откриването.

Подробности от събитието в звук и картина в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Да им върви по вода, а не да се изпопребият тука, пошегува се Борисов
Борисов се радва на всенародната любов
Магистралата от птичи поглед
Плевнелиев като въздушен гид
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини