От х:

Днес в x:

Хасковски колбасари: „Стара планина“ само надува цените

"Стара планина" гарантира че продуктите са от месо. Според местни колбасари, всичко е от месо, важни са рецептите и изискванията на пазара

Целта на стандарта Стара Планина е да формира нови по-високи цени за месото. Иначе няма как да продаваш кайма на по-високи цени от вратна пържола, с ирония коментираха колбасари от региона. Засега по „Стара планина“ работят само димитровградските „Лотос“ и „Монита“ и харманлийското „Рони“

Нито едно от трите хасковски месопреработвателни предприятия не работи по стандарта. Дори и не искат. Лаконичното обяснение е, че си имат достатъчно поръчки и така.

Собствениците с възмущение отхвърлиха внушението, че техните продукти са с „по-малко месо“ в сравнение със „Стара Планина“. „Стандарта ни връща към социализма. Събират се някакви и решават-така ще се прави саламът, кренвирша и луканката. Сега ние регулираме продуктите си само по желанията на пазара“ коментира собственик на месопреработвателно предприятие, който помоли да не бъде цитиран. Даде обаче пример. „Едно кебапче го правя както го иска кебапчията. На него му трябва да бъде добро на вид, да издържа дълго без да се разваля и като го метнеш на скарата от 60 грама да не остане по-малко от 52“ Затова месния бос слагал месо от джолан, непрепоръчително според стандарта. Добре смляно обаче, този вид месо задържа кебапчето цяло, добавя аромат и вкус. От този вид стават така наречените сватбарски кебапчета.

Местният производител Тодор Нолев: „Значи кренвиршите ми не са толкова добри, а? Правя ги с кутер и пълначна които са немски по 30 хиляди лева. Как някой ще извади по-добър продукт с машини за по 2 хиляди?!“ Според Нолев разликата идва не от изкуствено наложените стандарти, а от техниката и търговските „тайни“ на всяка фирма, както и от материала, сиреч месото.

„Помнете ми думата-скоро ще има огромна разлика във вкуса между „Стара планина“ от една фирма и „Стара планина“ от друга.

Има недомислици и в изискванията на „Стара Планина“. Например в рецептите пише черен пипер. Единият вид обаче дава 600 грама на литър, друг-1100 грама. В каймата трябва да се използва свинско полутлъсто месо. От осмянка или междуребрие?! Какво значи свинско червено месо-бут, плешка или врат? Вратичките са доста и накрая всичко пак ще опре до контрола. А какво всъщност пречи той да бъде упражняван сега, без да слагаме цени на каймата от 8.40?!

Най твърдолинейните становищата дори настояват, че „Стара планина“ ще възприемат фирмите които най-много изостават в условията на свободна конкуренция. И че истерията по стандарта, облагодетелства определени икономически интереси.

Дали наистина продуктите „Стара планина“ си заслужават парите вижте в нашия видеорепортаж перфектното кебапче

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини