От х:

Днес в x:

Хасковските адвокати ще блокират правосъдието

Председателят на адвокатската колегия Добри Рангелов и адвокат Татяна Пальова предупредиха че ще блокират правосъдната система

Хасковските адвокати се заканиха да блокират правосъдната система, като отказват така наречените служебни защити. По закон те се полагат на лица които нямат пари да си наемат адвокат. За подобни дейности, местните адвокати имат да получават от държавата половин милион лева натрупани от началото на годината досега.

Средно на месец юристите от региона поемат 150 служебни защити, за които плаща държавата. Това са главно защити по така наречените бързи съдопроизводства. В зависимост от тежестта на извършеното престъпление и фазата в която се намира производството , служебният защитник получава от 250 до 2 500 лева от държавата .

Според председателят на хасковската адвокатска колегия Добри Рангелов, отказът от назначаване на служебни защитници ще блокира досъдебното производство и дознанието, а това пряко ще рефлектира върху работата на съда. Като резултат ще се наруши ритъмът на съдопроизводството, като една от най-леките последици ще бъде допълнителното забавяне на делата.

Местните адвокати дават на държавата 1 месец гратисен период. Ако изплащането на изработените суми не започне, отказът от служебна защита ще стане факт от 31-ви октомври.

Един от вариантите за изчистване задълженията към адвокатите е държавата да им опрости внасянето на данъци и осигуровки, равностойни на парите които всеки адвокат има да взима. Това предложение обаче трябва да бъде внесено за обсъждане в парламента от друг, понеже адвокатите нямат законодателна инициатива.

Днес следобед, хасковската прокуратура ще излезе със становище по искането на колегите си юристи.

Подробности по темата вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини