От х:

Днес в x:

За какво ни е конституция? За да я нарушаваме

В центъра на един град имало обществена тоалетна. На нея – надпис: Входът е безплатен“. Озорен минувач, който бил поучен от дългия си опит да не вярва на табели, попитал стоящия пред тоалетната човек – наистина ли е безплатно. „О, да, отвърнал човекът. Входът наистина е безплатен. Но на излизане се плащат по пет лева“.

Това е виц.

Всъщност, може и да не е виц.

Това е самата BG реалност. Например: Доплащането за лечение в болниците вече ще става официално с предстоящо решение на българското правителство. На българското правителство малко му пука, че има и българска конституция. А в нея пише:

„Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.”

Цитираният текст е член 52 от конституцията. Наистина, в нея нищо не пише за „доплащане“. Сиреч – входът е безплатен, но на изхода събират по пет лева.

Да продължим:
СОУ "Васил Левски" в Хасково предлага за третокласниците занималня срещу 3 лева на ден и 40 лева задължителна такса, която се плаща независимо от това колко дни в месеца тя се посещава. Сметката показва, че ако малчуганът посещава занималнята 22 дни ще трябва да плати 106 лева.

Таксата за платената занималня в ОУ"Св. Иван Рилски" е 60 лева. За първокласниците в ОУ"Христо Смирненски" освен безплатна занималня се предлага и платена. Таксата е 5 лева на ден, обядът е по желание и струва 3 лева.

Уловката е, че безплатната занималня приключва в 16 часа, а платената – в 18 ч. Както всички знаем, много малко хора приключват работа преди 16 часа. Така че...

Горната информация е от вчера и бе публикувана в Haskovo.net.

А сега – друг цитат:

“Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.”

Разбира се, че познахте откъде е този текст. Това е член 53 от Конституцията на република България.

Входът е безплатен, но на излизане се плащат по пет лева.

Не знам дали в страната има друг закон, който да е нарушаван повече от Конституцията. Но може и да нямам достатъчно информация, разбира се.

Ето защо все повече хора, лутащи се между безплатния вход и платения изход избират изхода от държавата.

Тодор Кръшков

Бел. ред. след публикуването на този материал в редакцията на Haskovo.net се обадиха от училищното настоятелство на СОУ "Васил Левски", за да уточнят, че платените занимални в школото се организират от тях, а не от ръковоството на училището. Това се правело по настояване на самите родители.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини