От х:

Днес в x:

КЗК глобява Фуат Гювен с 800 хиляди, ВАС само с 80

Фуат Гювен/ляво/ прекарва повече време в Свиленград. До него е кметът георги Манолов

814 хиляди лева имуществена санкция наложи комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ на хасковската фирма Аидатур АД и нейния собственик Фуат Гювен. Санкцията е заради придобити през 2008-ма година на 90% от капитала на "Кърджали-Табак"АД, което е преценено като концентрация на стопанска дейност. Този акт не противоречи на закона за защита на конкуренцията, но несвоевременното уведомяване на комисията за сделката е дало основание за солената санкция.

След обжалване от страна на "Аидатур" обаче, върховният административен съд на република България отменя размера на санкцията и препоръчва намалянето и.

След ново заседание на 21-ви септември, КЗК свежда глобата до 80 хиляди лева. ВАС потвърждава наличието на нарушение за което следва да има глоба, но посочва че е приложена санкционната норма от действащия закон, вместо тази от отменения ЗЗК, при чието действие е извършено нарушението. Според новия закон за защита на конкуренцията, нарушение от този род се санкционира от 5 хил до 300 хил лева. За по-ниския размер на санкцията дори и съобразно действащия закон са посочени смекчаващи вината обстоятелства-еднократност на нарушението, както и обстоятелството, че чрез осъщественото придобиване „Аидатур” АД не е засилило своето пазарно присъствие на никой от пазарите,на които участва. Новата санкция също подлежи на обжалване пред ВАС в 14 дневен срок.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини