От х:

Днес в x:

Общината си взема тенискортовете от Балкански?

Георги Иванов

„Трябва да преразгледаме решенията си, с които сме отдали безвъзмездно тенискортовете и зала „Юнак”. Това заяви пред ОбС – Хасково днес кметът Георги Иванов. Повод за думите му бе спряното от областния управител Румен Данев решение на ОбС от края на август, с което се отдаваше за безвъзмедно ползване стадиона на Ямача. Според кмета юридическата логика е същата, както и при тенискортовете и зала „Юнак”.

Мотивите, с които губернаторът спира решението за стадиона са, че той е публична общинска собственост. А според закона обекти, които са публична общинска собственост, не могат да се отдават безвъзмездно, нито да се продават. Те биха могли да се дадат на концесията, както е с парковете например. А тенискортовете, както и зала „Юнак”, които са публична общинска собственост, са отдадени за безвъзмездно ползване.

„Оказва, се че тези решения на ОбС също са били противозаконни и трябва да се преразгледат”, заяви градоначалникът, макар да не стана ясно дали иронизира или наистина възнамерява да предложи прекратяване на договорите за спортните съоръжения. Тенискортовете бяха дадени за безвъзмездно ползване на общинския съветник Румен Балкански миналата година.

Днес общинският съвет гласува и друго решение, което също бе обявено за незаконно още в залата на ОбС. Става дума за продажбата на офисите на първия етаж на малкия Бизнесцентър. Там се помещава и офисът на ГЕРБ.

Проблемът бе поставен пред ОбС от Златко Марчев. Той поиска думата и попита комисията по законността дали са уредени реституционните претенции към сградата. Отговори му Таня Стойнова, зам.-председател на ОбС и шеф на правната комисия. По думите й наистина преди време е имало претенции от бивши собственици и те не са били уредени. Тоест общината се явява съсобственик на малкия Бизнесцентър и няма право да се разпорежда еднолично с него. „Аз ще гласувам против това решение, защото то нарушава закона”, каза тя и наистина гласува „против”. Златко Марчев, както и мнозина от общинските съветници гласуваха „въздържал се”. Групата на ГЕРБ бе „против”. С 26 гласа „за” обаче предложението бе прието, макар още в залата да стана ясно, че то също ще бъде спряно от областния управител и вкарано в административния съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини