От х:

Днес в x:

За 10 години: 252 815 дка широколистни гори в областта опожарени

През последните десет години броят на пожарите в хасковска област е нараснал седем пъти, като в 65 % причините са неустановени. В едва 1 % от случаите огънят е лумнал от мълнии, в останалите причината е в човешките действия или бездействия. Това съобщи на семинар за превенция на горските пожари комисар Николай Вълчев, началник на областната служба пожарна и аварийна безопасност. Засушаването, екстремното повишаване на температурите и малкото количество паднали валежи са сред основните предпоставки за повишаване на броя на пожарите в областта, каза още в презентацията си шефът на пожарната.

252 815 дка широколистни гори са опожарени на територията на Регионалната дирекция по горите - Кърджали от 2000 до май 2010 година. Статистиката обяви старши експертът от службата Юлиян Русев. За същия период огнената стихия е опустошила 45 904 дка иглолистни насаждения, изгорелите треви и незалесени площи на горския фонд са 39 956 дка.

Кръглата маса се проведе в сградата на областна администрация. Форумът се организира по случай седмицата на пожарната безопасност. На срещата присъства и областният управител на Хасково Румен Данев.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини