От х:

Днес в x:

Борисов: Първанов вече не е държавен глава, а субект. Преглед на националния печат

Държавата трябва да отнеме лиценза на ЧЕЗ заради системни нарушения на Закона за енергетиката, призовава "Атака". ЧЕЗ не работи в интерес на обществото и потребителите. Злоупотребява с монополното си положение на пазара. Неясно определя цените на тока и не поддържа достатъчен брой квалифициран персонал - поради тези причини лицензът трябва да й бъде отнет.

За "Класа" Томислав Дончев, министър по управление на европейските средства, казва: "Някои общини ще връщат пари заради дискриминационни условия. Основната тежест, която носим на гърба си, е късният старт на повечето програми. А лошият имидж пред европейските институции, петното, че България е корумпирана, ще се преодолява дълго. Необходимо е опростяване на процедурите за кандидатстване, синхронизиране на правила и документи. Всяка процедура, обявена от когото и да е, трябва да изглежда по един и същ начин и да се вмества в еднакви форми.

"Пари"съобщава, че новата единна ставка за ДДС за туристическите услуги да бъде 9%, това е заявил в парламента министър-председателят Бойко Борисов. По думите му правителството ще се съобрази с исканията на бранша за това от кога трябва да влезе в сила новият размер на данъка. "Едните искат 10%, другите искат 8%. След консултациите, които се проведоха, след искането на Брюксел да уеднаквим двата данъка, мисля, че 9% е добре", коментира Борисов.

Вдигаме пенсиите след заплатите, при 270 лв. на месец 21 млн. са за хазната, казва Тотю Младенов за "Стандарт". Очаквам сериозно да се помисли за по-висок размер на минималната работна заплата. Сега прагът на бедност е 211 лв. и при минимална заплата 240 лв., като се махнат удръжките от данъци и осигуровки, хората получават по-малко. Ако минималната заплата се увеличи на 270 лв., това означава 25 млн. лв. повече разходи за държавния бюджет и около 21,5 млн. лв. допълнително приходи в осигурителните системи за пенсии и за здраве.

"24 часа" цитира премиера Бойко Борисов: "Първанов вече не е държавен глава, а субект. Георги Първанов беше държавен глава допреди няколко месеца, сега вече е политически субект и всички знаем ..., че прави политически проект". С тези думи министър-председателят отказа да коментира последните изказвания на президента за затруднено общуване с кабинета. Борисов обясни, че не чете вестници, а прелиства само спортните страници в тях, защото за 12 г. опознал собствениците им и знаел какво могат да напишат. Той не пожела да коментира по същество и исканията за вот на недоверие от БСП. "Кои искат вот? Тези, които са подсъдими половината - като се започне от Станишев, Масларова, половината предишен кабинет". Борисов подчерта, че ако падне от власт и изтегли ГЕРБ от парламента, президентът ще трябва да състави служебен кабинет, а експертите му били половината зам.-министри, провалили се при предишното правителство. Премиерът даде да се разбере, че не се притеснява от дело в Страсбург от Ахмед Доган. Страната ни можело да бъде осъдена за 20 хил. евро, но пък имало шанс да си върне 1,5 млн. лв. от хонорара му. Икономиката ни не е приспана, както твърди Иван Костов, а е ликвидирана, умряла, заяви още Борисов. Затова кабинетът трябвало да облекчи бизнеса и той да изтегли държавата.

"Труд" репликира по казуса с Ахмед Доган с анализ: "Хонорарът на Доган - политически капан. Като имотите на царя". Есенният съдебен сезон започна с лидера на ДПС, политическият - също. Едва ли ДПС ще повтори грешката на НДСВ, за която защитата на царските имоти се превърна във въпрос на живот и смърт. ДПС вероятно ще банализира въпроса за хонорара на лидера си и ще се концентрира върху защитата на преките си избиратели или на фундаменталните човешки права, а Доган ще се размине с мечтата си да стане "европейски политик", завършва анализът.

Георги Първанов заяви пред "Труд": "Ще съдействам на правителството за приемане на нова Стратегия за национална сигурност, настроен съм конструктивно, защото това е документ за поне 10 години напред".

Темата на "24 часа" представя в пространен коментар проблема за 106 хил. "покани" на КАТ, с които ще бъдат отнети книжките на снимани в нарушение джигити от цялата страна, изпратени до 10 септември т.г. Всеки работен ден от Пътна полиция изпращат поне още 600 призовки на направилите нарушение водачи, регистрирани от радарите с камери, които са летели с над 31 км в час над разрешените. Те ще загубят книжките си за срок от 1 до 3 месеца. Тази участ вече е сполетяла повече от 16 хил. българи, които са били лишени от правото да сядат зад волана, за първите 5 месеца, откакто работят новите модерни устройства, сочат данни на КАТ.

Частна фирма писала изисквания за медицински търгове, информира "24 часа". Скандал за усвояването на 147 млн. лв. разтърси Министерството на здравеопазването. На сайта на ведомството са публикувани технически спецификации, писани от конкурент на производители и доставчици на медицинска техника. Документите съдържат параметри на апаратура, която ще се купува с европари. От здравното министерство окачествиха случилото се като техническо недоглеждане. Признаха, че документи на "Дженеръл електрик" са ползвани като основа за изготвяне на спецификациите. Тодор Воденичаров, ръководител на "Сименс хелткеър" е сигурен, че само един кандидат е щял да спечели, никой не е търсил останалите. Той е убеден, че става дума за очевидна манипулация. "Зам.-министър Десислава Димитрова призна,
че се познава с човек от "Дженеръл електрик". Само една фирма ще спечели, независимо какви цени и оферти дават другите", заключава г-н Воденичаров.

Лобистките скандали са очистителни за ГЕРБ, смята г-жа Цецка Цачева, председател на Народното събрание. Няма да има повече проблеми с конфликт на интереси, изказа убеденост председателят на НС. Очистителни и за партията, и за обществото са случилите се лобистки скандали. Те не са приятни, но пък доказахме на избирателите, че за първи път при на ГЕРБ се случва нещо ново - когато някой сгреши и наруши определени морални норми, той понася своята персонална отговорност.Дали един министър си върши работата или не, става ясно от реформите във ведомството му, от политиките. На съвместни заседания министрите съгласуват с групата на ГЕРБ политиките, които ще провеждат. За мен изключително неприятен инцидент е поправката с "Държавен вестник", обобщи г-жа Цачева.

Доц. д-р Атанас Семов, преподавател в СУ, зам.-председател на РЗС споделя пред "24 часа", че не знае дали президентският режим в България би бил опасен експеримент, но болезнено се виждат резултатите от парламентарния експеримент. Според него корабът на българския парламентаризъм е пробит. Доцент Семов изразява увереност, че разговорът за нова конституция на България е много нужен на страната ни.

Иван Алексиев, депутат от ГЕРБ, заявява пред "Монитор", че подготовката на БСП за вот на недоверие към правителството е е неприемлив акт. "След като оставиха държавата в плачевно състояние - здравеопазването изцяло нереформирано, енергийната система с поети и неизпълнени ангажименти за рехабилитация и изграждане на разпределителната мрежа и застрашен туризъм, заради Бургас-Александруполис, подобна инициатива не е морална", категоричен е г-н Алексиев.

"Сега" коментира: "Борисов изчезна от европейския хоризонт при първия по-сериозен сблъсък. Дори сравненията на положението на ромите в България с прокуждането на евреите не накараха правителството и президентът да реагират публично. В общото възмущение срещу ксенофобията и лицемерието, България направи впечатление със своето безгласие. Когато Борисов мълчи, сякаш мълчи като за двама,защото и президентът Георги Първанов отсъства от международния дебат.

Днес слагат на тезгяха някогашната гордост на българската металургия, на комунистическата партия, на работническата класа и прочие, пише "Труд" на първа страница. След близо 20 години източване, обиране, препиране, кражби, стачки и агония металургичният гигант най-накрая рухна. И започва продажбата на Кремиковци, но не за един долар, както преди години, а за повече от половин милиард лева.

В интервю за "Труд" проф. Драгомир Драганов, преподавател в СУ, споделя: "Има само една-единствена тема и това е икономическата криза. Финансовият министър Симеон Дянков следва политиката на Световната банка, която ни загробва. А БСП и ДПС нямат сериозно основание за вот на недоверие и се опитват да изместят въпроса за кризата с някаква друга тема. Къде са нашите пари, които плащаме за здравеопазване? Докога ние, работещите, ще плащаме за здравето на близо 2 млн. лентяи?!. Основният замисъл за увеличаване на стажа за пенсиониране е работещото население да умре преди да се е пенсионирало, за да има пари във фонда", заключава проф. Драганов.

"Земя" коментира икономическата политика на вицепремиера Симеон Дянков кратко: "Внимание: Капан". Материалът разгръща в сравнителен анализ подходите в управлението на финансовите министри Иван Костов, Милен Велчев и Симеон Дянков.

Китайци и дубайци в битка за "Виваком", съобщава "24 часа". Китайският милиардер Ричард Ли чрез фонда си "Пайнбридж" и базираният в Дубай "Ожер телеком" може да поемат съвместно контрола върху "Виваком". Ли и "Ожер" са конкуренти от няколко месеца за "Виваком", след като стана ясно, че американският застраховател AIG продава компанията. През март фондът на Ли "Пайнбридж" купи управляващото дружество на собственика на "Виваком" - "Неф телеком България". През юли китайският милиардер бе в България за среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознае с интереса си към "Виваком".

"24 часа" съобщава, че започва проверка на издръжливостта на сградите на всички училища, детски градини и болници в София, предприета от Столичната община и Геофизичният институт на БАН. Тя трябва да установи дали конструкциите ще издържат на по-силен трус и дали се нуждаят от укрепване, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че според архитекти сградите в столицата могат да издържат на трус от 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. На първо време ще бъдат проверени по спешност няколко сгради в различни райони, строени в различно време, за да се добие представа за ситуацията.

"Тресе ни още две седмици", пояснява за "Телеграф" доц. Николай Милошев, ръководител на Геофизичния институт на БАН.

В Юридическия на СУ 120 влизат с изпит, 100 - с връзки. Обикновено приемът е към 100-120. След 2-и курс обаче към тях незнайно как се прибавят още 100 души от други специалности и университети. В трети курс се появяват още такива студенти въпреки решението да се приемат хора само след завършен 1-и или 2-и курс", разказаха пред "24 часа" инспекторки от факултета. Те пожелаха да останат анонимни заради страх от уволнение.

"Телеграф" съобщава, че министърът на образованието Сергей Игнатов се ангажирал да бъде внесена поправка в постановлението за двойните таксите за ВУЗ, засягащи студентите от горните курсове на Медицинския университет.

За "Труд" проф. Иван Илчев, ректор на СУ казва: "В новото финансиране на нашия университет трябва да се отчита изледователската работа и качеството на обучението. В момента държавната субсидия за ученик в София е 1170 лв., а за професионалното направление "педагогика" е 697 лв. Няма никъде такъв абсурд!". (БТА)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини