От х:

Днес в x:

Търговските вериги се преустройват в български вариант. Вестниците в събота

„24 часа": Арестуваната Антоанета: Нямам пари да платя глобата

"Няма да плащам глобата от 100 лева, която съдът ми наложи. Откъде да взема тези пари?"

Това каза Антоанета Мехмед от Варна, която в сряда бе арестувана на опашка за паспорти. 30-годишната жена изблъска съперница и скъса няколко листа от списъка на чакащите. Затова съдът й наложи глоба от 100 лева. Антоанета работи като помощник-готвач в закусвалня.

"Записах се преди седмица в тетрадката за подаване на документи за лична карта. Става дума за дъщеря ми, която навърши 14 години. Пращах я всеки ден да проверява докъде са стигнали. За една седмица бяха минали 200 души. Аз бях номер 1995 и във вторник вечерта дъщеря ми каза, че са до 1955-и. Поисках на другия ден отпуск от шефа. Когато отидох в сряда обаче, се оказа, че редът ми е минал. За един час - 50 души? Просто е невъзможно!", обяснява Антоанета.

От думите й излиза, че не тя е предизвикала скандала.

 

„24 часа": Волен пита ДАНС какво е миналото на Костов

Писмо до шефа на Държавната агенция за национална сигурност Цветлин Йовчев е изпратил шефът на комисията за контрол на агенцията в парламента Волен Сидеров.

В него той иска да разбере какво се съдържа в архивите на агенцията за лидера на ДСБ Иван Костов и съпартиеца му ген. Атанас Атанасов, който бе шеф на НСС.

По данни на Сидеров в агенцията имало информация за нерегламентирани контакти на Атанасов с представители на подземния свят, докато е оглавявал контраразузнаването.

Така размяната на удари между Сидеров и ДСБ продължава. Тя започна преди 2 седмици, когато Атанасов обяви, че днешният лидер на "Атака" е бил разследван за рекет през 1984 г. и делото е покрито. Волен Сидеров пък обяви война на тъмносините и заплаши, че започва акция за разследване на далавери от управлението на Костов и ОДС.

 

„Труд": Къде да паля свещ - при мъртвите или при живите?

Който е изпращал детето си в ковчег, той знае как боли сърцето. На другите няма как да се обясни, че болката е може би и по-голяма, когато рожбата ти изчезва безследно и ти денонощно се питаш къде е.

"Една година и 3 месеца вече става, откакто внукът ми го няма. Аспарух Бакалов, на 20 години само - разказва Недялка Микова, пенсионерка сега, работила по-рано като лаборантка.

На 1 юли м. г. в края на деня Аспарух и майка му затварят ресторант "Горещ тиган" (в София - б. а.). Там внукът ми беше главен готвач, той завърши Техникума по обществено хранене в Банкя.

Аспарух тръгва с колата за Волуяк, за да изпрати дотам едно момиче, негова приятелка. Десет и трийсет е вечерта. В 11,35 ч майка му се свързва с него, той казва: "Мамо, прибирам се." И оттогава не сме го виждали. Нито сме получили вест за него от полицията.

Разговарях с един полицай от издирването. Беше любезен в началото, казваше: "Работим усилено, на вас ще кажем първо, като намерим Аспарух." Но сега се покри. Като познае номера ми, не вдига...

 

„Труд": Земетресения паникьосват столицата

Силен гръм и трус уплаши хиляди столичани. В 10,08 ч ново земетресение разтресе града и хвърли в паника хората. Само 21 часа по-ранно друго разместване на земната кора с магнитуд 2,4 люля града.

Трусът бе кратък и втори силен не последва, но множество хора изскочиха паникьосани от домове, магазини и офиси. По високите етажи люшкането се усетило много силно и като поредица от трусове. Хората се оплакваха от високо кръвно. В магазини стоката изпопадала от рафтовете. В "Карфур" например настанала невероятна паника и само бързата реакция на охраната овладяла напрежението.

Хората във возилата на градския транспорт твърдяха, че не са усетили разлюляването. А шофьори на таксита на ул. "Солунска" се кълняха, че имало порив на вятъра.

"Силата на труса е с магнитуд 3,5, а епицентърът в района между бул. "Цариградско шосе" (8-и км) и летище София. "Не можем да определим с абсолютна точност къде е, за това винаги даваме координатите в радиус от около 1-2 км", обясни шефът на института по геофизика към БАН Николай Милошев. Дълбочината е била около 4 км, допълни той.

 

„Стандарт": Борисов: 9% ДДС за туризма

Ставката на ДДС за туризма да е 9% е най-разумно според мен. Това отсече в парламента вчера премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че така ще бъдат облекчени "онези, които ходят самички на море, което е по-голямата част от населението". "Властта ще се съобрази с мнението на туроператорите, след като те си направят консултациите помежду си. Би трябвало да влезе в сила в края на туристическия сезон. За няколко месеца не би трябвало да им бъркаме бизнеса", коментира още премиерът.

Преди това в парламента депутати от ГЕРБ обявиха, че настояват ставката да е точно 9% въпреки отказа на Симеон Дянков. Финансовият министър е включил в проекта на закона 14% данък за пакетни и индивидуални почивки. Според депутатите намалението на 9% няма да ощети хазната с повече от 15 млн. лв. Преди Борисов да коментира темата, вицепремиерът отсече пред журналисти "Аз решавам", но отказа да коментира повече.

„Стандарт": Фирми плащат само половината сметки

По-малко от половината сметки в България (49,6%) се заплащат в срок. В сравнение с още девет европейски държави българската икономика има най-нисък дял навременни плащания при фирмените клиенти. Това показа изследването "Навици за плащане в Европа" на международната компания EOS Груп в десет държави за 2010 г. За целите на проучването са анкетирани 2200 фирми в 10-те страни от ЕС.

Българските фирми страдат освен това и от висок дял на отписани вземания - 3,8 на сто. Особено силно са засегнати компаниите за услуги - при тях в сегмента "Частни клиенти" отпадат 5,5% от вземанията. В сравнение с другите държави само фирмите в Гърция (5%) и Испания (4,7%) отписват повече вземания. В други източноевропейски държави, като например Полша (2,3%), Словакия (1,9%) или Русия (1,8%), има значително по-малко отписани вземания.

Сериозното натоварване на българските фирми в резултат на отписани вземания е довело до проблеми с ликвидността - всяка пета фирма (21%) в миналото е била застрашена по отношение на ликвидността си поради неизвършени плащания.

При промишлените предприятия една четвърт (24%) са имали особено често финансови затруднения. В Германия само 9%, в Белгия и Великобритания само 10% от фирмите посочват, че ликвидността им вече е била недостатъчна. Всички включени в изследването държави са Великобритания, Испания, Гърция, Румъния, Русия, Словакия, България, Полша, Белгия и Германия.

„Монитор": Махат матурите за V и VI клас

Годишните тестове за 5 и 6 клас, които станаха известни като малките матури, няма да се провеждат през новата учебна година. Това съобщи вчера началникът на регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева, която участва в съвещанието на директорите на столичните училища. Тя уточни, че промяната ще влезе в сила след заповед на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Така 4 години след въвеждането на писмените изпити, които официално се наричат външно оценяване, те бяха спрени заради голямата натовареност на учениците.

„Монитор": Чиновници минават на 1/2 работен ден

Спортното министерство измисли безпрецедентен начин за изчистване на чиновническите отпуски. Министър Свилен Нейков и екипът му планират да въведат работа на половин ден за служителите, които с години са трупали невзет отдих. Това показа проверка на „Монитор" как администрацията изпълнява графика за изчистване на стария отпуск. През пролетта стана ясно, че в министерствата има чиновници, натрупали по 300 дни платен отпуск. Заради проблема беше променен Кодексът на труда и въведено изискването старите почивки да се изчистят до края на 2011 г. В администрацията пък беше пусната позивна служителите да си направят строен график, за да стопят невзетия отпуск.

„Монитор": 3,6 по Рихтер срути четири комина в центъра на София

Земетресението с магнитуд от 3,6 по скалата на Рихтер разтърси вчера сутринта центъра на София и срути четири комина, събори саксии и напука мазилки. До следобед в „Гражданска защита" бяха получили сигнали за 10 адреса, но очакваха до вечерта обажданията да се увеличат. Спасителите са били викани най-често заради напукани фасади, паднали тухли по шосетата на града и увиснали лампи от осветлението на блоковете. Според информация от пресцентъра обаче не е имало пострадали хора. При един от случаите на централната улица „Шишман", части от паднал комин са счупили стъклото на паркиран автомобил и са изкривили тавана му, за щастие обаче не са ранили никого.

„Сега": Държавата се отказва от миниматурите в V и VI клас

Петокласниците и шестокласниците вече няма да се явяват на миниматури в края на учебната година. Задължителните за тях изпити по шест учебни предмета отпадат. В IV и VII клас миниматурите остават без промяна.

Това обяви просветното министерство дни преди началото на учебната година. С това въведената преди четири години система за външно оценяване в училищата поема към първи сериозен ремонт.

Миниматурите бяха наложени по подобие на държавните зрелостни изпити в XII клас, като целта бе министерството да се ориентира как работят новите учебни програми в основното образование, а децата да получат обективна оценка на знанията си. Първи на миниматури се явиха четвъртокласниците през учебната 2006/07 г., а в следващите години изпитите бяха последователно въведени и за V, VI и VII клас. За да има полза и за учениците, от тази година оценката от миниматурите бе приравнена с оценка от текущо изпитване и влияеше върху срочния успех.

Още от самото начало провеждането на миниматурите във всеки прогимназиален клас бе спорно. До по-сериозно използване на данните за резултатите от изпитите така и не се стигна въпреки уверенията, че училищата с по-слаб успех ще имат стимул да станат по-добри. В същото време провеждането на външното оценяване в рамките на учебната година затормози директорите, затрудни оформянето на срочния успех и натовари учениците да учат накуп по много предмети.

 

„Капитал": Магазини на всеки километър

До вчера жителите на Павликени и Кнежа вероятно са пазарували от местната бакалия или в хоремага на центъра на града. Днес купуват от същите рафтове, от които и жителите на някои германски, австрийски или италиански градове. До вчера в София имаше един супермаркет в радиус от два-три километра, сега на един булевард ("Черни връх" например) през няколкостотин метра ще се подредят обекти на BILLA, "Фантастико", "Пикадили", Mercator.

Преди десет години в България понятието модерна търговия не съществуваше. Така се описва бизнесът на магазините, които работят под една марка и следват единна стратегия и политика. В страната първо се появи Metro Cash&Carry, после дойде BILLA, а след тях -  нови и нови компании. В момента модерната търговия има между 20 и 30% от продажбите на дребно според различните маректингови агенции. Големите вериги, взети заедно, правят оборот от над 3 млрд. лв. на година. Сега бизнесът им продължава да расте. И то стремглаво. Компаниите с история в България отварят нови обекти, а в същото време идват и нов вид формати - така наречените дискаунтъри (discount stores), които залагат най-вече на ниската цена.

Преди две години тази тенденция би изглеждала напълно естествена, когато нямаше криза, и компаниите от най-различни сектори се радваха на успех. Днес обаче, след като финансовите отчети в почти всички сфери на икономиката олекнаха с болезнени проценти, веригите за храни запазват резистентност към кризата и продължават да откриват нови обекти.

По принцип повечето чужди вериги идват в страни като България с copy-paste на модела си. След това по метода  "проба-грешка" се пренастройват към спецификите на местния пазар. През годините имаше немалко примери за това. BILLA  например стъпи в началото с хипермаркети и с имидж на скъпа верига, сега влиза и в подблокови пространства. За по-малко от две години Carrefour промени няколко пъти концепцията си. Турската Ramstore пък не можа да се наложи на пазара и излезе. Metro прави вече малки магазини - "Компакт".

 

„Дума": Отменят малките матури след V и VI клас

За идното лято се очаква да отпадне националното външно оценяване - т.нар. малки матури след V и VI клас, защото те натоварват системата и пречат на учебния процес през май. Изпитите обаче може да останат на училищно ниво. Това съобщи вчера началникът на регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Тестовете, които децата в IV, V и VI клас решаваха в края на учебната година, за да се ориентира просветното министерство доколко са усвоили материала, бяха въведени от предишния министър Даниел Вълчев. Сегашният Сергей Игнатов също ги хвалеше поради възможността чрез тях да се сравняват резултатите на различните випуски. Тази година през външно оценяване едновременно с кандидатстването за гимназиите преминаха и седмокласниците. Предложението да отпаднат малките матури било на училищни директори от страната.

Не стана ясно след тази поредна промяна в системата на принципа "напред-назад" какво ще стане с външното оценяване след IV и VII клас и какъв смисъл ще има то при прекъсване с две години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини