От х:

Днес в x:

Рекламират България за 7 милиона и половина

Официалното лого на България. http://www.design.bg/bglogo/. С пояснение за всички българи "This handbook is issued as part of the "Bulgaria Promotion" project "

От 6 септември по цяла Европа се гледат 4 рекламни клипа. Дали европейците ще видят по-ясно България и дали някак си ще я предпочетат като туристическа дестинация? Който не знае, освен нас, магията живее тук. Това е слоганът.

Както се разбра в Шоуто на Иван и Андрей по Нова телевизия, за четирите клипа са похарчени 480 хил. лв., а за излъчването им ще се дадат 7,5 млн. лв. Според плана клиповете ще се видят в 6 млн. домакинства. Гости в студиото по темата бяха Благой Рагин от Българска асоциация за туризъм и управител на УС на Бългaрска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – БХРА и Максим Бехар, най-прочутия български PR. Максим не харесва клипа, с уговорката, че това си е негово мнение. Той майсторски не каза и дума за парите – много ли са или малко, или нормално. Рагин пък говори за пари, за подема на българския туризъм, за вредата от негативизма, който ние българите проявяваме, и пак за пари. Които в случая били европейски, без да се конкретизира откъде по-точно. От думите му туризмът ни носи 10 на сто от брутния национален продукт, а и това лято бил във възход и все по-добре ставало. Само малко реклама ни липсвала.

Максим, като професионалист, начерта план от 5 стъпки за рекламата на България. Като начало препоръча смяна на логото, слогана само лекичко зачекна. Но логото (то е същото, което преди година имахме на хиляди запалки), то не било ясно роза ли е, баница ли е. И в процеса на работа по идеята да се включат представители всички свързани с възлагането и страни. После се определя таргета – кого имаме за цел да привлечем. Богати туристи, средна класа или онези другите. Следва изчистване на идеите, избор на първите 3 и подлагането им на всенародно и интернет оценяне.

Накрая видяхме туризма и PR-а да си стискат ръце в пълно разбирателство.

Не може да не се запиташ, защо го не са го сторили досега.

Хубав или не, клипът бе пуснат в европейския ефир (или кабел?). Лично мнение – не можах да позная, че става дума за България. Нито за нашата природа, нито за историческите или археологически забележителности. Нито за изумителния ни човешки потенциал. Ако му се резне финала с прословутата розичка-баница и слоганът за магията, която живее в земите ни, никой няма да се сети за какво по-точно става дума. Сюжет няма, послания няма. Ама това е лично мнение. Питам се също, ако бяхме британци, дали регулаторът нямаше да спре рекламата като подвеждаща или с невярно съдържание. Питам се и защо тя не се разпространява в интернет, съвсем безплатно.

Според една приказка лоша реклама няма. Или както каза Максим Бехар, телевизията е голяма сила, на един черен екран да напишеш нещо, ще има ефект. Е, да стискаме палци на туризма ни.

В Eurosport, Euronews, National Geographic Channel и Discovery Channel ще излъчат над 300 пъти релкамите на туризма в България. Средствата са осигурени чрез проект по ОП Регионално развитие. Клипът на Република България за 2009 година "Магията живее тук" е създаден от агенция "Идо стил" след спечелен конкурс по поръчка на Държавна Агенция по Туризъм с цел популяризиране на страната ни като туристическа дестинация през 2009 година. Предназначен е за излъчване по CNN, Eurosport, както и на всички международни туристически изложения, на които България участва.

Както се оказа, не съм права за интернет. Клиповете са в YouTube ot 2009-та. Трудни са за намиране. Рекламираме се здраво и тайно. Ето ги тук, след като веднъж ги намерих, мога да ви ги препоръчам лично.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини