От х:

Днес в x:

Законни риболовци затриват рибата в язовирите

Любители на риболова с билет изтребват рибата в язовир Ивайловград. Тяхната единствена цел е да избият разходите си за пътуването и да затворят консерви. Те не са риболовци, а месари. Това обяви с възмущения регионалният шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури д-р Милчо Милчев. Правилата на любителския риболов позволяват улов до 3 кг. на излет, но 90 % не се съобразявали с това.

Шаранът в язовир Ивайловград продължава да хвърля хайвер. Излиза на плитко и губи защитния си рефлекс. От това се възползват безсъвестни риболовци, обясни д-р Милчев.

Нарушението обаче много трудно се констатирало, защото богатият улов се криел във водите на язовира или скоростно се изнасял с коли. Допълнителна трудност създава ограниченият ресурс от хора и средства на агенцията. Двама служители са съкратени и за водоемите в цялата хасковска област вече отговарят само петима.

Ще бъдем безкомпромисни и ще налагаме максималния размер на глобата от 200 лева, предупреди д-р Милчев.

Служители на агенцията са съставили 23 акта от началото на август. От тях 3 за улов на маломерна риба, 12 - за нощен риболов на язовирите Тракиец и Ивайловград.

140 нарушения на правилата на любителския риболов са констатирани от началото на годината.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини