От х:

Днес в x:

Черна дупка "изстрелва като оръдие" звезди

Наблюдения с космическия телескоп "Хъбъл" са показали, че известната свръхбърза звезда HE 0437-5439 в Млечния път е възникнала, когато черната дупка в центъра на галактиката я е "изстреляла" като "снаряд от оръдие", съобщи РИА "Новости", като се позова на публикация в сп. Astrophysical Journal Letters.

Звездата HE 0437-5439 е една от най-бързите, известни на астрономите. Тя се движи със скорост около 2,57 милиона километра в час. Звездната й маса е около девет слънчеви. Открита е през 2005 г. Подобните на HE 0437-5439 звезди са изключителна рядкост, предаде БТА.

Според учените на всеки 100 милиона звезди в Млечния път се пада само 1 свръхбърза.

Група астрономи под ръководството на Уорън Браун от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" на САЩ са пресъздали възможния сценарий за възникване на необичайната звезда. Според учените тройната звезда система, появила се в Млечния път, е попаднала в полето на притегляне на свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката. Тя е погълнала една от звездите и е "изстреляла" други две, които по-късно са се слели в една, в "спринтьорката" HE 0437-5439.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини