От х:

Днес в x:

Кметски майстор позлатява църква

Майстор Стефан Кюмюрджиев започва последното си творение

Ако има общо между Георги Иванов и Стефан Димитров, освен че са кметове на общини, е че един и същ майстор им е правил покрива на къщите. Стефан Иванов Кюмюрджиев е специалист на покривни конструкции обкови, външни изолации. Всичките си умения в едно, сега е впрегнал в обковаване в злато на кубето на единствената димитровградска църква Свети Димитър. За две седмици „уста“ Стефан ще накове 40 квадрата титаниеви плочки със златно покритие върху купола на храма. След тази процедура, за пръв път след 1884-та година, църквата ще изглежда като нова. Тогава обаче куполът е бил меден.

Стефан Кюмюрджиев е от село Върлино, община Неделино, Смолянско. Ангажирал се е с димитровградската църква по личната молба на храмовия свещеник отец Георги. Работи по купола сам, чиракуват само синовете му-на 18 и 20 години. Не продумаха за колко пари се наели да свършат огромното количество работа. Сред посетителите на църквата обаче се говори, че платата е скромна. Майстора не искал много за богоугодното дело.

Стотици титаниеви плочки че се наковат една по една

Църквата от години търси средства да обкове прогнилия си купол. От комисията по вероизповедания отпуснали 6 хиляди лева. На две поредни заседания, общински съветници дарявали свои пари като компенсация, че в бюджета на Димитровград няма пари за храма. 5-ма местни парламентаристи дори се бръкнали с по 1000 лева. Дарил и бизнеса. Общо събраната сума била около 20 хиляди. 13 бона отиват само за материала, защото титановите плочки вървят по 320 лв квадрата, а за купола трябвали 40 квадрата. Плюс дървен материал, скеле, арматура, пирони. От храма вече не се притесняват от липса на пари, а от дъжд и гръмотевици които обяснимо стопират работата. По стечение на обстоятелствата днес молебен срещу дъжд направиха и жителите на две димитровградски села-Здравец и Ябълково. Пороите унищожавали реколтата им от бамя.

Г.Христов

Св. Димитър е единствената димитровградска църква

Отец Георги
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини