От х:

Днес в x:

Земята се е формирала след сблъсък между планети

Земята и Луната са се формирали в резултат на мощен сблъсък между две планети с размерите на Марс и Венера, съобщава сайтът PhysOrg, позовавайки се на резултатите от изследването на специалисти от Дания и САЩ, предаде БТА.

Изследователите от института "Нилс Бор" в Копенхаген съвместно с колеги от Калифорнийския технологичен институт в САЩ са установили също, че Земята и Луната са се образували по-късно, отколкото се е смятало досега - до 150 милиона години след формирането на Слънчевата система преди около 4,6 милиарда години.

"Определихме възрастта на нашата планета и естествения й спътник, като използвахме изотопи на волфрама. По тях може да се съди дали железните ядра и скалистите повърхностите на планетите са се смесили по време на сблъсъка", обяснява Таис Дал от изследователския екип.

Планетите в Слънчевата система са се формирали в резултат на сблъсъци между планети-джуджета, орбитиращи около новороденото Слънце. При ударите малките планети са се слели и са се образували по-големи планети. Земята и Луната са се формирали в резултат на гигантски сблъсък между две планети с размерите на Марс и Венера, обясняват специалистите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини